Zeman jmenoval dva členy bankovní rady ČNB a potvrdil, že šéfem bude Rusnok

Prezident Miloš Zeman jmenoval Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého novými členy bankovní rady České národní banky. Jmenováni jsou na šest let. Zároveň Zeman oficiálně potvrdil, že jmenuje Jiřího Rusnoka guvernérem centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Eva Odstrčilová

Čtyřicetiletý Benda a šestačtyřicetiletý Nidetzký vystřídají v radě Kamila Janáčka a také současného guvernéra centrální banky Miroslava Singera, kterým ke konci června končí funkční období.

Zeman už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje 25. května. Dnes potvrdil, že jím bude současný člen bankovní rady a bývalý premiér úřednické vlády Jiří Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových členech Bankovní rady ČNB a možném dalším směřování centrální banky mluvil na ČRo Plus ekonom Petr Zahradník

Zeman bral při výběru dvou nových členů rady ohled i na to, že mají blízko právě k Rusnokovi – oba jsou jeho někdejší spolupracovníci. „Jiří Rusnok, jehož budu za několik dní jmenovat guvernérem, by neměl být v bankovní radě jako pověstný kůl v plotě, ale měl by mít alespoň dva spolupracovníky, aby mohl funkci guvernéra vykonávat s jistým týlovým zabezpečením,“ uvedl Zeman.

Jako hlavní důvod pro jmenování Bendy a Nidetzkého však prezident zmínil jejich odbornost.

Bankovní rada je nejvyšší řídící orgán ČNB. Určuje měnovou a makroobezřetnostní politiku a nástroje pro jejich uskutečňování. Rozhoduje o zásadních opatřeních měnové a makroobezřetnostní politiky a v oblasti dohledu nad finančním trhem. Bankovní rada je sedmičlenná. Jejími členy jsou guvernér ČNB, dva viceguvernéři a další čtyři členové bankovní rady.
Zdroj: ČNB

Podle ekonoma Petra Zahradníka by mohl každý z nich být přínosem v radě z trochu jiných důvodů. „Pan Benda je bezesporu velmi zkušený ekonom v oblasti finančních trhů, respektive v oblasti jejich dopadu na makroekonomickou politiku,“ řekl Zahradník v rozhovoru pro ČRo Plus.

„Pan Nidetzký na druhou stranu je řekněme praktik, který podle mého názoru velice dobře zná zvláště regulační prostředí. Prošel několika finančními skupinami včetně vysokých postů v pojišťovnách a mám pocit, že jeho velkou výhodou respektive přínosem je právě znalost regulatorního prostředí,“ dodal.

Za dobrou volbu označil tato jména i Miroslav Singer. „Myslím si, že to jsou zrovna ty osoby, které do bankovní rady patří,“ podotkl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme