Zeman jmenuje nové viceguvernéry rady České národní banky, budou to Mora a Nidetzký

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu současné členy bankovní rady České národní banky Marka Moru a Tomáše Nidetzkého jejími viceguvernéry. Vyplývá to z pozvánky na jmenování Aleše Michla a Tomáše Holuba novými členy bankovní rady. Mora a Nidetzký v této funkci vystřídají Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým končí mandát.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka Praha

Prezident Zeman jmenuje viceguvernéry České národní banky. | Foto: Eva Odstrčilová | Zdroj: Český rozhlas

Mora byl od roku 2015 ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na generálním sekretariátu Rady Evropské unie. V minulosti pracoval v Evropské komisi, na ministerstvu školství či Úřadu vlády ČR. Vedl tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví v EU v roce 2009. V letech 2010 až 2015 byl vedoucím kanceláře generálního tajemníka Rady EU.

Členem bankovní rady ČNB ho prezident Zeman jmenoval loni v lednu s účinností od 13. února. V době, kdy působil na Úřadu vlády, byl považován za klíčového muže české unijní diplomacie. Také vedl tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví EU. Byl i hlavním vládním vyjednavačem při jednáních o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

Česká národní banka znovu zvýšila úrokové sazby. Stouply o 0,25 procentního bodu

Číst článek

Nidetzký působil před příchodem do ČNB v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i nynější guvernér ČNB Jiří Rusnok. Členem bankovní rady ČNB je od července 2016.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme