Zeman kritizoval v Polsku "chátrající" pražskou burzu, přál by si spojení s varšavskou

Pražská burza je rozhořčena kritikou prezidenta. Miloš Zeman při své návštěvě Polska řekl, že je pro sloučení pražské a varšavské burzy cenných papírů do jedné instituce se sídlem v polské metropoli. Připomněl, že ve Varšavě je více obchodů a na tamním trhu mnohem více titulů než v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha | Foto: Eva Odstrčilová

Zeman prohlásil, že zatímco varšavská burza prosperuje, ta pražská chátrá, podle mínění prezidenta kvůli nedostatku manažerských schopností. Tomu oponuje mluvčí burzy Jiří Kovařík.

„Firmy na trh neuvádí burza, ale samotní vlastníci těchto firem. Překvapují nás proto podobná slova od člověka, který coby premiér, a tudíž představitel jednoho z největších vlastníků firem v České republice, ani jednou nevyužil burzu k privatizaci,“ řekl.

„To je rozdíl od jeho protějšků ve Varšavě, kteří v rámci privatizace uvádí na trh každý rok minimálně tři až čtyři velké státní firmy. A to je právě ten rozdíl, který nyní vidíme mezi pražskou a varšavskou burzou,“ zdůraznil mluvčí burzy.

Podle prezidenta by "středoevropská burza" byla silnějším protihráčem ostatních burz. Mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík připomněl, že o propojení burz v regionu, včetně varšavské, se již několik měsíců vyjednává. "Holding CEE Stock Exchange Group na plánu propojení burz v regionu již několik měsíců pracuje a intenzivně s polskou stranou jedná," uvedl.

Ani v Polsku nejsou úvahy o spojení burz žádnou novinkou. „Jsme teprve na začátku jednání, analyzujeme, jak můžeme posílit naši pozici, a spojení s pražskou burzou je jedním z řešení,“ potvrdil Českému rozhlasu mluvčí varšavské burzy cenných papírů.

Petr Vavrouška, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme