Zeman: Návrhy ODS i ČSSD mohou zbytečně zvýšit schodek rozpočtu

Krize bude hlubší a nepotrvá jen dva roky, prohlásil někdejší český premiér Miloš Zeman na finanční fóru v Praze, které se věnuje dopadům globální krize. Ostře kritizoval obě hlavní politické strany za jejich recepty na zvládnutí ekonomických problémů. Odmítá jak snižování daní prosazované občanskými demokraty, tak zvyšování spotřeby prosazované demokraty sociálními. Obě cesty vedou k témuž - dalšímu zadlužení, tvrdí Zeman. Podle něj je naopak třeba v krizi budovat, a tedy investovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Jako lék na krizi vidí Miloš Zeman investice do budoucnosti. Podobně jako to po válce dělal americký plán obnovy New Deal - to znamená dát firmám možnost podnikat, a tím dát lidem práci:

"Jsem pro to, aby se v krizi budovalo. Souhlasím s restrikcí rozpočtových výdajů, bude-li mít tato restrikce povahu restrukturace rozpočtu, to jest přesunu od provozních výdajů k výdajům investičním."

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek na finančním fóru uvedl, že hospodářskou krizi mohou zhoršit i politická rozhodnutí, která by zvyšovala zadlužení státu a bezhlavě podporovala spotřebu:

"Kulturu života na dluh nelze léčit kulturou života na dluh. Proto je mi třeba tak odporné šrotovné. Já říkám - fiskální impulsy to nemohou samy o sobě vyřešit. Můžeme je používat jen tam, kde o jejich efektivitě nemůžeme pochybovat. V takové míře, kterou si můžeme dovolit vůči nákladům budoucích období. Když to přeženeme, tak náklady budoucích období nám udělají mnohem větší problém, než nám může udělat hospodářská krize dnes."

Miroslav Kalousek očekává, že ekonomika v příštím roce mírně poroste - a to až o půl procenta. Letos by pak podle něj propad ekonomiky neměl přesáhnout dvě procenta.

Podle Kalouska hrozí letos Česku až 180 miliardový schodek státního rozpočtu. Uvedl také, že svému nástupci zanechá návrh řešení, jak udržet deficit pod 150 miliardami korun.

Přečtěte si také:
Česku hrozí podle Kalouska až 180miliardový schodek rozpočtu
Kalousek: Schodek letošního rozpočtu se dá udržet pod 150 miliardami
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta
Vláda začátkem roku přehodnotí deficit rozpočtu
Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Jana Zemanová, Katarína Brezovská, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme