Zeman vyzval Ázerbájdžán k investicím v Česku, třeba v lázeňství nebo hoteliérství

Návštěvou podnikatelského fóra prezident Miloš Zeman zahájil svůj druhý den návštěvy Ázerbájdžánu. Setkání českých a ázerbájdžánských podnikatelů v Baku se účastní společně s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. České firmy mají v zemi u Kaspického moře šanci prosadit se třeba ve stavebnictví, strojírenství, nebo zbrojním průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho ázerbájdžánský protějšek Ilham Alijev

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho ázerbájdžánský protějšek Ilham Alijev | Zdroj: Reuters

To, že nedávno Baku prožívalo stavební boom je vidět na každém kroku, k nebi se šplhají nedokončené výškové budovy, silnice v metropoli mají nový asfalt.

Jenže Ázerbájdžán spoléhá na příjmy z těžby ropy a propad její ceny na světových trzích znamenal i sníženou chuť investovat.

„Můžu potvrdit, že rozvoj, kdy se ropa pohybovala kolem 100 dolarů za barel, tu byl nepředstavitelný," potvrzuje šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který prezidenta na cestě doprovází:

Miloš Zeman vyzval i ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, aby naopak jeho země více investovala v Česku: „Ať to jsou hotely nebo lázně.“

České firmy by naopak podle něj mohly v zemi uspět ve stavebnictví, dodávkách pro železnice nebo ve zbrojním průmyslu. Zmínil také projekt přestavby městské hromadné dopravy v druhém největším ázerbájdžánském městě Gäncä.

Zeman má dnes v plánu také pietu u hrobu otce současného prezidenta a bývalého vládce země Gejdara Alijeva. Navštíví i parlament a místní univerzitu, kde vystoupí před studenty. Ze země odletí ve čtvrtek.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme