Země BRICS chtějí vlastní rozvojovou banku. Má pomáhat prosazovat jejich zájmy ve světě

Otázku, jak čelit finanční krizi, neřeší pouze Evropa. Jako hlavní téma svého již pátého summitu si ji zvolili také zástupci pětice rychle se rozvíjejících zemí uskupení BRICS, do kterého patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Tentokrát se sešli v jihofrickém Durbanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci zemí BRICS na summitu v Durbanu

Zástupci zemí BRICS na summitu v Durbanu | Zdroj: ČTK

Konkrétní podoba vlastní rozvojové banky nebo ekonomická spolupráce za miliardy dolarů. To jsou jen některé příklady dohod ze summitu zemí BRICS v Jihoafrické republice. Ty dohromady představují čtvrtinu světového HDP a 40 procent celkové populace. A věří, že díky spolupráci jejich význam poroste.

Čína s Brazílií si od dohody o obchodu ve vlastních měnách v celkové hodnotě 30 miliard dolarů slibují, že je ochrání od otřesů na mezinárodních trzích, které v posledních letech postihují především tradiční ekonomické tahouny, jako jsou Spojené státy nebo Evropská unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích summitu zemí BRICS v jihoafrickém Durbanu mluvil na Radiožurnálu zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

K větší nezávislosti by měla pomoci i vlastní rozvojová banka, která podle diplomatických zdrojů nabývá konkrétní podoby.

Země BRICS věří, že bude prosazovat jejich zájmy ve světě lépe než Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond, které jsou pod kontrolou už rozvinutých zemí.

Zahraničně politický komentátor ČRo Milan Slezák ale upozorňuje i na slabiny této banky:

„Vznik banky ukazuje limity dosavadní spolupráce. Banka by mohla těmto státům pomoci, ale třebaže Čína má velké finanční rezervy, které vkládá do amerických dluhopisů, tak místo toho, aby pro banku uvolnila daleko více prostředků, a ona by mohla, stále více důvěřuje Evropské unii a Spojeným státům, pokud jde o uložení svých volných finančních rezerv. Banka tak bude mít celkově kapitál jen 50 miliard dolarů, a to je málo na to, jak velký kapitál by mohla mít, kdyby jí Čína důvěřovala více.“

Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme