Země BRICS oznámily, že založí vlastní rozvojovou banku

Společenství pěti dynamicky se rozvíjejících zemí BRICS založí vlastní rozvojovou banku. Na konferenci po skončení summitu zemí BRICS to oznámil indický ministerský předseda Manmohan Singh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři skupiny zemí BRICS na summitu v Dillí

Lídři skupiny zemí BRICS na summitu v Dillí | Zdroj: Reuters

Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika tak nadále ukazují, že jejich vliv na globální ekonomické scéně roste. Teď chtějí s růstem pomáhat i chudším zemím.

Podle indického ministerského předsedy nedokážou globální politické a ekonomické instituce vytvořené před více než 60 lety udržet krok s měnícím se světem. Teď by alternativu vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance chtělo nabídnout toto společenství.

Podle děkana fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petra Dvořáka tato snaha souvisí s tím, že ekonomická situace v zemích BRICS je odlišná od situace v Severní Americe a zejména Evropě. A jiná je i poptávka po tom, co by instituce typu Světové banky měly řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petr Dvořák záměry skupiny BRICS komentoval ve Světě o deváté

„V těchto zemích, které dneska jsou trošku v jiné situaci než Evropa a Severní Amerika, je poptávka trošku po něčem jiném, a z toho potom vyplývá podle mého názoru i ten zájem založit si vlastní banku,“ poznamenal Dvořák ve Světě o deváté.

Podle jeho názoru by nejnovější aktivita skupiny BRICS mohla do jisté míry změnit situaci v tom, nakolik budou tyto země ochotné přispět k řešení dluhové krize v Evropě.

„Je známo, že Evropa měla zájem určitým způsobem získat i prostředky právě z těchto zemí. Takže pokud by se jejich orientace v tomto směru změnila, tak tam bych čekal, že se to může projevit.“

„Ale zase bych řekl, že je to hodně o tom, do jaké míry přijde Evropa, respektive Amerika, s řešením těch problémů, aby to bylo důvěryhodné a samozřejmě pro tyto země i lákavé. Pokud ony usoudí, že nikoli, tak pak je jasné, že budou spíš hledat nějakou jinou alternativu,“ poznamenal děkan Dvořák.

mta, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme