Země EU budou rozhodovat, jestli na Rusko uvalí další sankce

Země Evropské unie by dnes mohly uvalit další sankce na Rusko. Postihy už připravili diplomaté a zaměřili je na ruské ropné firmy nebo vývoz některých strojních zařízení. Státy osmadvacítky teď musí zhodnotit, do jaké míry na Ukrajině skutečně vydrželo příměří. Na něm se ukrajinská vláda a separatisté dohodli v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Německá kancléřka Angela Merkelová avizovala, že unie s dalšími sankcemi proti Rusku počítá. Pokud by boje skutečně přestaly, je připravená k jejich zmírnění.

Potvrzuje to i ministr zahraničí z ČSSD Lubomír Zaorálek. „Situace se mění. A já jen říkám, že v tuto chvíli je to skutečně na hlavách států, jak s kurzem, který se nabral, druhou vlnou, kterou připravovala Evropská komise, naloží a jestli písemná procedura proběhne tak, jak bylo dohodnuto,“ konstatuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protiruských sankcích mluví státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Pokud příměří vydrží, bude Česko podle diplomatů k dalším sankcím skeptické. Sankce se nově mají týkat jen malé části exportu strojů.

To vychází vstříc Česku, které tvrdilo, že původně navrhované sankce by ohrozily například vývoz českých obráběcích strojů do Ruska. Stát kvůli ohrožení tuzemského vývozu vyjednal výjimky.

Příměří na Ukrajině stále trvá. Na Černém moři má začít ukrajinsko-americké cvičení

Číst článek

„My se domníváme, že by tady mohlo dojít k ohrožení části našeho strojírenského exportu do Ruska. Je to export, který už je v tuto chvíli buď realizován, nebo je v krátkém čase plánován," vysvětlil k tomu premiér ČSSD Bohuslav Sobotka.

Svaz strojírenské technologie varoval, že sankce v původní podobě by ohrozily velkou část pracovních míst ve firmách, které vyrábějí obráběcí a tvářecí stroje. Celkem zaměstnávají 10 tisíc lidí. Letos Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo povolení vývozu zboží dvojího užití do Ruska za 1,7 miliardy korun.

Právě kvůli dopadům sankcí na Česko se zároveň sejde i vládní pracovní skupina. Jde hlavně o strojírenství. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD v televizi Prima řekl, že ohrožen byl i ropný průmysl.

„Kdyby pan premiér neavizoval, že bude některé věci rozporovat, byť máme zájem na jednotném postupu Evropské unie, tak by se nepodařilo vyjednat to, že tam nebudou obráběcí stroje a další produkty dvojího užití, riziko oblasti za 2,7 miliardy,“ uvedl.

„Dále velmi reálně hrozilo, že mohou být ohroženy významné dodávky českých firem pro ropný průmysl v rozsahu až pěti miliard korun,“ doplnil.

Blanka Černá, Ondřej Houska, kap, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme