Země EU by měly zvýšit investice do obnovitelné energie

Evropa má šanci splnit svůj cíl pokrývat do roku 2020 pětinu své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Musí ale ve svém úsilí vydržet. Oznámila to Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise dnes hodnotila, jak na tom jednotlivé členské státy s využíváním energie z obnovitelných zdrojů jsou. Země si stanovily vlastní národní cíle a v získání elektrické energie z jiných než fosilních paliv se je daří naplňovat jenom sedmi ze sedmadvaceti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu informoval v Dopoledním Radiožurnálu bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák

V oblasti dopravy by se už teď mělo využívat skoro 6 procent paliv z obnovitelných zdrojů, ale zatím je to jen něco málo přes 5 procent. Většina států tak nesplňuje ani své národní cíle.

Komisař pro energetiku Günther Oettinger ale pochválil většinu zemí za to, že podporují budování obnovitelných zdrojů energie ze svých fondů, že poskytují granty nebo daňové úlevy podnikatelům, kteří takové zdroje staví.

Financování na úrovni států je ale podle komise třeba zdvojnásobit. Například v roce 2009 se totiž z národních podpůrných plánů vydalo 35 miliard eur, ale ročně by to mělo být až 70 miliard.

Podle eurokomisaře Oettingera má ale Unie „dobře našlápnuto“, aby svého cíle ohledně pětinového podílu energie z obnovitelných zdrojů v roce 2020 dosáhla. Musí se ale přitom postupovat uvážlivě a nevydávat peníze na zbytečné projekty, například větrné elektrárny stavět tam, kde skutečně fouká vítr, tedy na pobřeží Velké Británie či Německa.

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

Evropa by rovněž měla podporovat výstavbu těchto zdrojů mimo starý kontinent, konkrétně na severu Afriky, a odtamtud elektrickou energii dovážet do Evropy. Tím by se současně podpořil rozvoj afrického kontinentu.

Na stavbu obnovitelných zdrojů energie je možné využívat evropské fondy, Evropská investiční banka na takové projekty za poslední dva roky půjčila přes 8 miliard eur. Z fondu soudržnosti se vydalo skoro 500 milionů eur a ještě do roku 2013 je tam připraveno skoro 5 miliard.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme