Země EU by mohly sladit sankce pro finanční instituce

Tresty za porušení pravidel pro subjekty z finančního sektoru by měly být stejné v celé Evropské unii. Prohlásil to eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Evropská komise dnes totiž představila svou vizi na sjednocení sankcí pro finanční instituce, které se na trhu nechovají tak, jak jim dovoluje zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Jak na Rádiu Česko informoval bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák, eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier označil skutečnost, že v Evropské Unii existují různá pravidla a rozdílné ukládání sankcí za jejich porušování, za velké riziko.

„Každý účastník dění na finančním trhu si musí uvědomit, že odpovědí na porušení jeho pravidel bude tvrdý trest,“ prohlásil eurokomisař. Hned také podle zpravodaje uvedl příklad roztříštěnosti evropské úpravy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Tresty za porušení pravidel pro subjekty z finančního sektoru by měly být stejné v celé EU. Pokračuje zpravodaj Pavel Novák.

„Například pokuta za porušení povinnosti nahlášení určitých skutečností je v 7 státech až 150 tisíc eur. Jinde, třeba ve Velké Británii, je ovšem trest za stejný prohřešek mnohem přísnější. V přepočtu až jeden milion eur.“

Podle komisaře Barniera je proto důvod pro stanovení společných minimálních standardů pro takové sankce, aby byly jasné, účinné a také přiměřené.

Účastníci operací na finančních trzích mají teď do 19.února příštího roku možnost poslat Evropské komisi své připomínky a náměty k tomuto záměru. Pak Komise i podle nich vypracuje návrh směrnice, která by sankce za nelegální chování na finančních trzích stanovila.

Pravidla nejsou v EU vždy respektována

Jak na Rádiu Česko doplnila redaktorka Magdaléna Trusinová, důvodem, proč chce Evropská komise sjednotit sankce za porušování pravidel v oblasti finančních služeb je to, že během finanční krize se podle EK ukázalo, že pravidla pro finanční trhy nejsou v rámci Unie vždy respektována a aplikována v žádoucí míře.

„EK má za to, že často nemají potřebný odstrašující účinek. Komise chce zajistit, aby pravomoci v oblasti sankcí byly v rámci EU důraznější a jednotnější tak, aby lépe chránily zájmy občanů,“ dodala redaktorka.

EK provedla jakousi inventuru současného stavu v různých sektorech ekonomiky, která posuzuje, nakolik jsou sankce v jednotlivých členských státech ve vzájemném souladu.Inventuru provedly tři výbory zabývající se dohledem - Evropský výbor orgánů bankovního dohledu (CEBS), Evropský výbor orgánů dozoru nad pojišťovnictvím a zaměstnaneckým penzijním připojištěním (CEIOPS) a Evropský výbor regulátorů trhů s cennými papíry (CESR)).

Sankce se mezi státy EU zásadně liší

Ze sdělení vyplývá, že sankce se mezi jednotlivými členskými státy liší v tak zásadních oblastech, jako je druh disponibilní sankce nebo výše pokuty.

EK se domnívá, že platí-li pravidla v rámci celé Unie, měla by být ve vzájemném souladu na evropské úrovni i reakce na jejich porušování. Jinak vzniká riziko, že firmy i jednotlivci budou podnikat v zemích, kde jsou sankce nejmenší nebo tam, kde je riziko jejich uplatňování nejnižší.

Stávající systém není podle EK zcela ideální, ani co do účinnosti a přiměřenosti, ani co do odstrašujícího účinku.


EK chce navázat na vznik regulačních orgánů

Jak dále redaktorka dodala, znamená to, že EK chce navázat na vznik regulačních orgánů, které mají začít fungovat od ledna 2011. EK podle ní uvedla, že účinné a co nejpodobnější sankce jsou přirozeným důsledkem vzniku nových Evropských orgánů dohledu.

„Jde o tři nadnárodní dohledové orgány pro kontrolu bank, pojišťovacích institucí a finančních trhů a měly vzniknout v Londýně, Paříži a Frankfurtu nad Mohanem,“ připomněla redaktorka.

„Kromě těchto orgánů vznikne ještě jeden, který bude mít na starosti jakýsi makrodohled, který se bude starat na širší dohled na riziky - například prudce rostoucí dluhy jednotlivých nebo vznik nějakých bublin na trhu, třeba kvůli cenám nemovitostí,“ dodala.

Návrhy na sjednocování a posílení systémů sankcí

Podle redaktorky návrhy na sjednocování a posílení systémů sankcí zatím nejsou konkrétně známe. Měly by se však odstranit rozdíly, které mohou narušit hospodářskou soutěž v rámci vnitřního trhu.

Rozdíly navíc podle EK mohou podrývat ochranu spotřebitele, integritu trhu a podkopávat důvěru ve finanční sektor. Proto chce EK zavést něco, čemu se zatím říká minimální společné standardy. EK by chtěla, aby členské státy sedmadvacítky sjednotily minimální výši sankcí a také aby byla horní hranice pokuty neomezená. To je zatím případ pouze šesti zemí EU.

Pavel Novák, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme