Země EU by mohly zdvojnásobit finanční pomoc pro boj proti šíření eboly

Státy Evropské unie možná poskytnou až miliardu eur, tedy asi 28 miliard korun, na boj proti šíření eboly. O další pomoci africkým zemím v Lucemburku jednali ministři zahraničí zemí osmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V posledních čtyřech týdnech rostl počet infikovaných ebolou doslova raketovým tempem

V posledních čtyřech týdnech rostl počet infikovaných ebolou doslova raketovým tempem | Foto: Abbas Dulleh | Zdroj: ČTK

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek s navýšením pomoci souhlas. „Pokud budeme pomáhat rychleji, tak nás to bude stát méně, než když pomoc odložíme na později,“ říká.

Ministři zahraničí se dohodli, že by evropská pomoc měla být zvýšena pro africké státy, kde se ebola šíří. Nemluvili o konkrétních částkách, ale britský premiér David Cameron požaduje zdvojnásobení dosavadní evropské pomoci, která nyní činí asi půl miliardy eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání zemí EU o navýšení pomoci na boj proti ebole informuje zahraniční zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

To by tedy znamenalo až miliardu eur. Ministři jednotlivých zemí se k návrhu staví kladně, členské státy zřejmě budou mít snahu najít co možná nejvíc peněz.

Evropská unie také zřídí funkci společného koordinátora pro boj s nemocí, aby byla veškerá peněžitá i materiální pomoc využívána co nejlépe.

„I my, když něco poskytujeme v oblasti humanitární, potřebujeme dopravu. A tak je potřeba někdo, u něhož je třeba informace soustředit a kdo nám pomůže s tím, jak věci dopravit,“ uvádí příklad Lubomír Zaorálek.

Česká vláda bude podle ministra zahraničí jednat o další případné české pomoci třem zasaženým africkým zemím.

Německo navrhuje zvláštní evropskou misi

Německo mluví o možnosti vyslat do Afriky zvláštní evropskou misi. Návrh přednesl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmer, ale příliš ohlasu nesklidil.

Také Lubomír Zaorálek je spíše proti. Podobnou pomoc, tedy vyslání dobrovolníků z řad zdravotníků přímo na postižená místa, je prý těžké koordinovat na evropské úrovni. Unie nemůže těmto lidem zajistit bezpečnost a je to spíše na dobrovolné bázi a každé členské zemi.

Ale třeba podle lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna by si Evropská unie měla vzít za příklad Kubu, která pošle víc než 400 zdravotníků přímo na místa zasažená ebolou.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme