Země EU omezí výrobu biopaliv ze zemědělských plodin, schválili to europoslanci

Státy Evropské unie zavedou limit na podíl biopaliv z plodin pěstovaných na zemědělské půdě. Ve Štrasburku to schválili europoslanci, kteří se na tom už předem dohodli s členskými zeměmi osmadvacítky. Maximální limit pro podíl takzvaných biopaliv první generace v dopravě teď bude 7 procent, dosud mohl být až desetiprocentní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole s řepkou

Pole s řepkou | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle vědců takzvaná biopaliva první generace zatěžují životní prostředí a vytlačují ze zemědělské půdy potraviny. Europoslanec za ČSSD Pavel Poc proto chtěl ještě nižší limit.

„Výsledek, ke kterému jsme se dopracovali, je podle mého názoru špatně. Protože strop je stanoven zbytečně vysoko. Parlament chtěl něco jiného, chtěli jsme prostě ustoupit z toho, když víme, že se stala chyba. Chtěli jsme podporovat závazným cílem biopaliva druhé a třetí generace. Tedy biopaliva, která především nekonkurují potravním plodinám,“ přiblížil.

Také europoslanec za ODS Evžen Tošenovský by si přál ještě nižší limit než schválených 7 procent.

„Vidíme realitu v mé vlastní zemi, kde se biopaliva stala zajímavým byznysem navázaným na veřejné dotace. A alarmující je, že u nás dokonce dochází ke střetu zájmů. Vlastník dominantního výrobce paliv je současně členem vlády, která o systému dotací rozhoduje,“ uvedl.

V Česku jsou hlavním výrobcem biopaliv firmy, které vlastní ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten odmítá výhrady, že je kvůli tomu ve střetu zájmů. Babiše podpořil i europoslanec za ANO Pavel Telička.

„Myslím, že každý, kdo se podívá na celou genezi této otázky, každý, kdo si vyhodnotí jeho počínání v této věci, tak k tomu závěru nemůže dospět. Vím, že někteří kolegové budou chtít toho komára, pokud tam někde poletuje, nafouknout do velikosti velblouda,“ poznamenal.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme