Země EU se nedohodly na nových kvótách pro přidávání biopaliv do PHM

Evropská unie nebude mít nové cíle pro přidávání biopaliv do pohonných hmot. Ministři jednotlivých členských zemí se totiž na schůzce v Bruselu nedokázali shodnout na upravených kvótách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva mají budoucnost

Biopaliva mají budoucnost | Foto: Petr Zettner

Podle původního návrhu měla paliva obsahovat v roce 2020 sedm procent biopaliv takzvané první generace, tedy vyrobených z potravinářských plodin.

Proti jejich používání se bouřila řada ekologů. Pro mnoho firem byla naopak biopaliva zárukou miliardových výdělků.

Pro Česko by byl navrhovaný kompromis podle náměstka ministra průmyslu Pavla Šolce přijatelný:

„My jsme jako Česká republika nakonec akceptovali ten kompromis, který byl výrazně méně ambiciózní než původní návrhy komise a to, co chce parlament. A domnívali jsme se, že je to rozumný způsob, řekněme, jak přežít a jak zajistit, aby dopady do cen byly co nejmenší,“ řekl Šolc.

Polsko a další země naopak chtěly vyšší cíl. Podle nich by snížení kvóty z dosavadních 10 procent znamenalo velké ztráty pro mnoho firem.

Dánsko, Belgie nebo Itálie naproti tomu chtěly cíl snížit ještě víc. Podle nich totiž spalování zemědělských plodin ohrožuje životní prostředí a omezuje produkci potravin. Tím pak prý stoupá jejich cena, což může způsobit nedostatek jídla v chudých zemích.

Návrh se teď vrátí expertům a datum jeho dalšího projednání není jasné.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme