Země EU se zatím neshodují na podobě společného pojištění vkladů v bankách

Státy Evropské unie se zatím neshodují na tom, jak by mělo fungovat společné pojištění vkladů v bankách. Vyplynulo to z dnešní schůzky ministrů financí zemí osmadvacítky v Bruselu. Vznik společného fondu pojištění vkladů navrhla Evropská komise jako součást takzvané bankovní unie. Ta by měla do budoucna zabránit tomu, aby se problémy bank musely řešit za peníze daňových poplatníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českou republiku zastupuje na jednání v Bruselu náměstkyně českého ministra financí Lenka Jurošková

Českou republiku zastupuje na jednání v Bruselu náměstkyně českého ministra financí Lenka Jurošková | Zdroj: Reuters

Všechny země Evropské unie už teď mají vytvořený vlastní fond pojištění vkladů. Z něj se mají kompenzovat ztráty střadatelů, kteří by měli peníze ve zkrachovalé bance.

Podle nového návrhu by se během zhruba 10 let tyto národní systémy spojily do jednoho celoevropského. Tykalo by se to ale pouze zemí eurozóny a států s vlastní měnou, které by se dobrovolně připojily.

Společné pojištění má dát lidem jistotu, že o své vklady v případě krachu banky nepřijdou. Neměli by tak peníze v panice vybírat a přesouvat do jiných států.

Německo nebo Finsko ale tvrdí, že nepřistoupí na společné záruky, dokud se nesníží rizikovost bankovního sektoru v některých zemích.

„Přece jen banky by měly držet méně státních dluhopisů, protože v případě některých států to riziko může představovat,“ zmínila jeden z požadavků Berlína nebo Helsinek náměstkyně českého ministra financí Lenka Jurošková.

Přílišná provázanost státu a bank v minulosti přinutila k žádosti o pomoc Španělsko nebo Irsko.

Bankovní unie

Vznik společného fondu pojištění vkladů má být třetí součástí takzvané bankovní unie. Jedna jeho část už funguje. Dohled nad hlavními bankami v eurozóně převzala Evropská centrální banka, protože regulátoři jednotlivých států nebyli dostatečně přísní. To se projevilo právě například ve Španělsku nebo Irsku.

Od ledna příštího roku začne fungovat druhá část bankovní unie. Společný systém řešení problémů, do kterých by se případně banky dostaly, má za cíl ochránit peníze daňových poplatníků často používané na záchranu bank.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme