Země kutilů přichází o řemeslo. Rukama se živí jen 13 procent manuálně vyučených

Řemeslo v dnešní době v Česku prožívá drastický úpadek. Podle výzkumu NMS Market Research pro společnost Hornbach je mezi Čechy sice 36 procent vyučených manuálních pracovníků, ale rukama se jich živí pouze 13 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Vysočině není zájem o střechová řemesla - chybí klempíři i pokrývači

Na Vysočině není zájem o střechová řemesla - chybí klempíři i pokrývači | Foto: Lucie Maxová

Své obory totiž často opouštějí nebo se jim v budoucnu vůbec nevěnují. Zájemců o studium zaměřené na řemeslná odvětví navíc rok od roku ubývá, reálně tak může nastat situace, že například z trhu zmizí pokrývači. Zvyšujícího se nedostatku manuálně zručných jedinců z povolání si už začínají všímat i běžní lidé. Valná většina Čechů uvedla, že shánění šikovného řemeslníka považuje téměř za nadlidský výkon, 87 procent označilo jejich počet za kriticky nízký.

Živnostníci bitvu s hodinovými manžely prohráli. Kutilové jim budou moci do řemesla ‚fušovat‘ dál

Číst článek

"Ačkoliv by se více jak polovina Čechů označila za domácího kutila, osob vykonávajících řemeslo jako životní povolání je výrazný nedostatek. Mezi lidmi ve věku 25 až 64 let se aktivních pracovníků pohybuje pouze 13 procent," uvedl marketingový ředitel Hornbachu David Kolář.

V domácnostech přitom zruční amatéři nechybí. Nadpoloviční většina (56 procent) lidí ve věku 25 až 34 let se za kutila považuje, necelá čtvrtina uvedla, že má kutila v rodině. Do velkých oprav (například obložení koupelny) se odváží pětina Čechů, smontování či sestavení větších věcí nedělá problém 36 procentům a v téměř čtvrtině rodin se samostatně pouští pouze do drobných oprav, jako je například vrtání.

Nepočetní, ale poctiví

Pro většinu lidí (77 procent) je shánění řemeslníka obtížné. Nejčastěji se po zručném pracovníkovi poohlížejí mezi známými a kamarády (69 procent) nebo dají na doporučení (60 procent). Ta nejvíce berou na zřetel lidé z menších obcí do 2000 obyvatel. V metropolích nad 100 tisíc obyvatel častěji dávají přednost hledání řemeslníka na internetu (46 procent).

Výzkum potvrdil, že čeští řemeslníci provádějí svou práci kvalitně. Více jak polovina lidí je s jejich výkony převážně či pokaždé spokojena. Špatnou zkušenost s každým úkonem nezaznamenal ani jeden z respondentů z téměř 500 respondentů, upozornil Kolář.

Ceny řemeslníků považují lidé převážně za odpovídající (43 procent). Nízké se zdají osmi procentům obyvatel včetně 28 procentům aktivních řemeslníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme