Země skupiny G20 podpořily evropský plán pro řešení dluhové krize

Evropané zvládnou dluhovou krizi eurozóny. Americký prezident Barack Obama to uvedl po summitu zemí G20 v mexickém Los Cabos. Podporu státům eurozóny potvrdily i ostatní zúčastněné země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Mexiku

Summit G20 v Mexiku | Zdroj: Reuters

Na summitu G20 slíbily evropské země, že dají své finanční záležitosti do pořádku.
Slíbily podniknout všechny nezbytné kroky k zajištění integrity a stability eurozóny.

Země, které mají jako svou měnu euro, se tak nebudou moci v budoucnu nekontrolovatelně zadlužovat jako Řecko, nebo mít takovou finanční politiku, jako měly Irsko, Španělsko, případně Itálie, která by je přivedla do velmi vážných ekonomických problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit G20 sledoval přímo v mexickém letovisku Los Cabos zpravodaj ČRo Pohanka

O konkrétních krocích, které by ale k tomu měly vést, se závěrečné komuniké nezmiňuje.

Pomalý ekonomický růst v Evropě znamená zpomalení růstu počtu pracovních příležitostí v Americe, uvedl mimo jiné prezident Barack Obama.

Spojené státy a další země sdružené ve skupině G20 proto mají zájem na tom, aby se evropská ekonomika co nejrychleji vzpamatovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry summitu G20 zhodnotil ve Světě o osmé hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel

Hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel ve Světě o osmé připomněl, že v závěrečném komuniké není vytvářen jen tlak na Evropu, aby vyřešila své vnitřní problémy, ale i na Ameriku, aby v příštím roce příliš nepřiškrtila fiskální politiku.

Na pořadu bylo i například vytvoření fiskální a bankovní unie. Tuto možnost přivítali například Američané. „Vytvoření bankovní unie nebude v EU úplně jednoduché, každá ekonomika má svůj náhled,“ poznamenal však Šindel s tím, že třeba v Německu sílí hlasy pro vytvoření evropského ministerstva financí a třeba jednat i přesunu kompetencí.

„Pak tu máme státy, které jsou v menšině, především Česká republika Slovensko, které se obávají odlivu likvidity a tudíž přenesení těžkostí z bankovního sektoru západní Evropy do našich ekonomik,“ připomněl Jaromír Šindel.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme