Zemědělce by při mimořádné nepřízni mohla odškodnit Evropská unie

Zemědělce by mohla po velkých povodních nebo třeba mimořádném suchu odškodnit Evropská unie. Farmáři by mohli dostat pomoc v případě, že přijdou o víc než 30 procent své roční produkce nebo o stejnou část svých průměrných ročních příjmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - obilniny usychají - ječmen

Sucho - obilniny usychají - ječmen | Foto: Pavel Pavlas

Na odškodnění by měli nárok i v případě nečekaně silného poklesu ceny jimi pěstované produkce na světových trzích. O návrhu budou v Bruselu jednat ministři zemědělství členských zemí unie.

Podle unie je podnikání v zemědělství velmi riskantní. Zemědělce mimořádně ohrožují přírodní katastrofy, epidemie různých nemocí u jimi chovaných zvířat nebo třeba kolísání světových cen jejich produkce. Proto si v nouzi zaslouží zvláštní podporu.

Nižší objem světové úrody pravděpodobně zvedne ceny potravin

Číst článek

Severské země nebo Německo jsou ale proti. Česko souhlasí jen za podmínky, aby se o své zemědělce staral každý stát sám. Český stát farmářům například přispívá na pojištění proti přírodním katastrofám. O návrhu má unie rozhodnout do konce roku.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme