Zemědělce dál trápí nízké výkupní ceny obilí

Zemědělci si stěžují na nízkou výkupní cenu obilí a raději ho chtějí vyvážet do zahraničí. Někteří z nich by navíc rádi, aby státní intervenční fond začal přebytečné obilí vykupovat už nyní a ne až v listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: F. Tichý

Obávají se totiž, že dlouhodobým skladováním by se mohla snížit jeho kvalita. Podle ministra zemědělství Petra Zgarby je to ale nemožné. "Já bych vyšel rád vstříc, ale intervenční nákup je řízený pravidly společné zemědělské politiky EU. A v případě změny termínů ji musí odsouhlasit 51 % členských zemí v Radě ministrů," připomněl Zgarba.

Někteří zemědělci se proto podle Agrární komory rozhodli obilí raději vyvážet do zahraničí. Doporučilo jim to i ministerstvo zemědělství, které jim však s vývozem nemůže nijak výrazně pomoci: "Ministerstvo bude zcela jistě zprostředkovávat země, kde je poptávka po obilovinách," poznamenal Zgarba.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme