Zemědělci chtějí víc za mléko, jinak ho prodají za hranice

Evropský trh poptává mléko. Čeští producenti proto doufají, že se jim díky tomu podaří vyjednat vyšší výkupní ceny. Jinak ho budou prodávat za hranice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Odbytová družstva teď vyjednávají s mlékárnami o tom, jestli ceny navýší. Čeští farmáři už několik měsíců prodělávají a snižují počty dojnic. Mlékárny sice zvýšení výkupních cen slibují, ale mluví o pozvolném nárůstu.

Například odbytové družstvo Mlécoop vyjednalo s mlékárnami za prosinec cenu šest korun 80 haléřů za litr. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by přitom farmáři potřebovali alespoň 7,50, aby mohli splatit dluhy z doby mléčné krize:

"Ta mlékárna, která to pochopí, která si tomu přizpůsobí politiku, bude mít surovinu a farmář bude moci dále žít. Ta mlékárna, která bude co nejdéle držet nízkou cenu, na to doplatí. Nyní je doba, kdy je poptávka po mléku a surovině a je možné dát farmářům určitou cenu. Vůbec nikdo nemluví o ceně devět, deset korun, jako před dvěma roky."

Blanka Černá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme