Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny mléka, plánují postavit vlastní mlékárnu

Čeští zemědělci nejsou spokojeni s výkupní cenou mléka a rádi by postavili vlastní mlékárnu, kde by vyráběli sýry, jogurty nebo potravinové doplňky. Farmáři jednají i se zahraničními partnery, napsaly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: Fotobanka Pixabay

„Do roku 2020 chceme mlékárnu postavit nebo uskutečnit nějakou akvizici,“ řekl Hospodářským novinám Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu. Důvodem je podle zemědělců nespokojenost s výkupní cenou mléka.

Zemědělský svaz nyní čeká rozhodnutí, zda postavit stavbu nebo koupit už fungující mlékárnu. Farmáři si nechali vypracovat studii, která by jim měla pomoci s rozhodnutím. Podle Pýchy by bylo ideální, kdyby svaz sehnal zahraničního investora, přičemž by si ale zanechal většinu.

Na pražské vysoké škole studenti zkoušeli vyrobit plast z mléka. Do běžného života ale mají bioplasty ještě daleko

Číst článek

Myšlenku vlastní mlékárny podle předsedy Pýchy také podporují největší odbytová družstva v Česku, která dohromady drží přibližně 45 procent trhu.

Zatím není jasné, kde bude provoz stát, jak má být velký a co přesně bude vyrábět. Aby byla mlékárna konkurenceschopná, měla by podle předsedy Mlékařského odbytového družstva Morava Oldřicha Ždárského aktivně zpracovávat více než milion litrů mléka denně od svých členů.

Výkupní cena mléka je v České republice v průměru 7,45 koruny za litr. Řadí se tak k nejnižším v celé Evropské unii. Průměrný denní nákup jedné mlékárny v Česku je 190 tisíc litrů. Pokud zemědělci svůj plán uskuteční, mohly by mít některé mlékárny problém. „Je jasné, že některým mlékárnám bude mléko chybět,“ tvrdí Ždárský.

„Zemědělce k tomu i vyzývám a jsem ochoten jednat o poskytnutí bankovních záruk nebo úvěru. Mají hendikep oproti Německu nebo Nizozemsku, kde jsou farmáři ve většině případů vlastníky zpracovatelských kapacit,“ vítá myšlenku ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

V České republice je okolo čtyřiceti mlékáren. Ty největší se zatím nedostatku suroviny nebojí. Strach nemá ani jednička na trhu podle objemu zpracovaného mléka Madeta. „Vím, že o tom některá družstva uvažují. Vůbec ale nemají představu, jak obrovská investice je pro takový provoz potřeba, a netuší ani, co obnáší obchod. Považuji to za hloupost a vůbec se toho neobávám,“ řekl Hospodářským novinám generální ředitel Madety Milan Teplý.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme