Zemědělci dostanou na dotačních programech o 150 milionů víc

Sněmovna navýšila objem národních dotačních programů v zemědělství pro příští rok o dodatečných 150 milionů korun na celkových 677 milionů korun. Poslanci tak podpořili návrh zemědělského výboru. Vláda původně navrhovala 527 milionů korun, což byla méně než polovina z letošních 1,1 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žito

Žito | Foto: Public Domain Photos, Magnus Rosendahl

Zemědělskému expertovi KSČM Pavlu Kováčikovi se nelíbí, že nízké dotace oslabují české zemědělce v konkurenci s jejich kolegy ze starých unijních zemí, nakonec ale zákon podpořil.

„Je nutno si přiznat, že pokud zemědělci nedostanou i ty malé dotace, které jsou nízké, tak se jejich konkurenceschopnost ještě zhorší a v řadě případů jsou skutečně ohroženi zánikem nebo propadem, ze kterého se zemědělství už nikdy nevzpamatuje,“ řekl Pavel Kováčik.

I když si opozice stěžovala, že je to pro zemědělce pořád málo, podle zemědělského experta ODS Jiřího Papeže zachrání i tato částka dotační programy v rámci zemědělství před zánikem.

„Všechny resorty se musely v letošním roce svým způsobem uskromnit. Objem finančních prostředků, který jsme na národní dotace schválili, je dostatečný k tomu, aby ty programy tak, jak fungují už léta, mohly fungovat i nadále, byť s omezenějším objemem prostředků,“ uvedl Jiří Papež.

Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme