Zemědělci dostanou příští rok na dotacích o 100 milionů méně

Čeští zemědělci dostanou v příštím roce ze státního rozpočtu méně peněz než letos. Počítají s tím aktuální dotační programy pro rok 2010, které schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Dohromady dostanou čeští farmáři kvůli úsporným opatřením v příštím roce 900 milionů korun. To je ale o 100 milionů méně než letos.

Náměstek komoditního úseku ministerstva zemědělství Stanislav Kozák tvrdí, že dopad na zemědělce nebude velký. Dobří zemědělci by podle něj neměli krácení dotací prakticky vůbec pocítit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dotačních programech mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák

"Krácení se dotýká potravinářského průmyslu, a to v té oblasti, kde nedošlo k vyčerpání podpor ani v letošním roce. Navíc dochází k určitému krácení proti plánu v nákazovém fondu. Konkrétně jde o odvoz uhynulých zvířat," řekl Kozák.

Chybějící peníze nelze podle Kozáka čerpat z evropských zdrojů. Určitá šance na získání financí je ale při projednávání v Poslanecké sněmovně.

"Parlament tyto dotace musí schvalovat jako součást rozpočtu a při projednávání v zemědělském výboru je určitá šance tyto prostředky navýšit. To ale záleží na poslancích," dodal náměstek Kozák.

Igor Maňour, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme