Přímé platby zemědělcům zůstanou bez omezení, menší farmáři z nich dostanou větší podíl

Koaliční rada se v úterý shodla na podmínkách přímých plateb pro zemědělce. Ty nebudou mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesne také maximální výše investiční dotace, informoval ve středu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dosud ministerstvo počítalo se zastropováním dotací velkým zemědělským podnikům, v úterý večer proti tomu před úřadem vlády protestovalo několik tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 9:07 12. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor (ilustrační foto)

V režimu ekologického zemědělství by podpora mohla být až 20 tisíc korun na jeden hektar. Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Na takzvanou redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. Dosud to bylo deset procent.

Zemědělci před Úřadem vlády demonstrovali proti změnám v dotacích. Ty mají omezit velké podniky

Číst článek

V režimu ekologického zemědělství by podpora mohla být až 20 tisíc korun na jeden hektar. Horní limit pro investiční dotaci na jeden projekt bude 30 milionů korun, v minulosti to přitom bylo až 150 milionů, z čehož podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) těžily především velké podniky. 

Nový návrh, který ještě bude posuzovat Evropská komise, podle ministerstva zemědělství umožní výrazně vyšší podporu malých a středních zemědělců.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít kompromis, který respektuje reálnou situaci v našem zemědělství. Výrazně podpoříme menší zemědělce a ty, kteří chtějí dělat něco navíc pro naši krajinu, současně ale bude zajištěna i dostatečná podpora pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly,“ uvedl Nekula.

Na koaliční radě jsme se dohodli na Strategickém plánu: výrazná podpora malých zemědělců (23 % rozpočtu půjde na první hektary), zastropování investičních dotací (30 mil.), motivace k ekologickému zemědělství, vyšší kofinancování Programu rozvoje venkova. 1url.cz/cKXGD

07:27 – 12. 01. 2022

24 449

Ministerstvo zemědělství návrh schválený na koaliční radě před odesláním Evropské komisi projedná s neziskovými organizacemi a dalšími partnery. Podle Bílého se koaliční rada také dohodla, že po prvním roce fungování nových parametrů jejich nastavení vyhodnotí a případně je upraví pro další období.

Konkurenceschopnost

Míra spolufinancování Programu rozvoje venkova v příštím dotačním období bude podle návrhu 65 procent, což požadovaly téměř všechny zemědělské organizace, uvedlo také ministerstvo. V končícím programovém období to bylo 35 procent. Podpora tak bude podle ministerstva srovnatelná s dalšími státy Evropské unie a umožní českým zemědělcům zůstat konkurenceschopnými.

Do ekologického zemědělství se mohou zapojit všechny podniky bez rozdílu velikosti, bude tam směřovat výrazná část dotací, uvedl Nekula. Upravený návrh bude podle něj více podporovat ochranu vody, půdy a pestřejší krajinu.

„Chceme, aby zemědělci dělali něco navíc, aby se ještě lépe starali o naši krajinu. Nechceme jít metodou příkazů, ale motivace,“ dodal ministr. Podpora na trvalé travní porosty už nebude v režimu přímých plateb, peníze půjdou z dotací na rozvoj venkova.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme