Zemědělci kvůli nerovným podmínkám v EU hrozí protesty

Čeští zemědělci hrozí razantními protesty, především blokádami silnic a demonstracemi. Podepisují také petici, ve které žádají vládu, aby se zabývala jejich situací. Nelíbí se jim podmínky, které nabízí Evropská komise České republice při vstupu do EU. Podle současného návrhu by zemědělci přistupujících zemí dostávali zprvu jen čtvrtinové dotace, než přísluší stávajícím členům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krávy na pastvině

krávy na pastvině | Foto: Jan Rosenauer

Právě nad protestní peticí se dnes sešlo představenstvo Agrární komory. Českému rozhlasu to řekl předseda královéhradecké okresní Agrární komory Pavel Veselý. "V podstatě budeme znát asi výsledky, kolik lidí se v celé republice podepsalo. Alfou a omegou tohoto jednání bude rozpitvání všech okolností jak se zachová vláda a parlament po předložení této petice."

Ministerstvo zemědělství protesty rolníků chápe a chce o podmínkách vstupu do Evropské unie tvrdě vyjednávat. Propad cen některých komodit ministerstvo zatím řešilo vyplacením příslušných záloh. Mluvčí resortu Martin Severa tvrdí, že protestní peticí zemědělců se bude úřad zabývat.

"Ministerstvo ji bere jako základní právo zemědělců tak, aby reagovali na špatnou situaci. Víme o té špatné situaci a my tlačíme na Evropskou unii, zemědělci tlačí na nás," řekl Severa Radiožurnálu.

Kvůli vyjednání podpory požadavku České republiky na větší kvóty a vyšší přímé platby odjíždí dnes odpoledne ministr zemědělství Jaroslav Palas do Francie.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme