Zemědělci mohou žádat o dotace z Evropské unie

O dotace z Evropské unie, o dorovnávací platby a o příspěvek za hospodaření v méně příznivých oblastech mohou žádat naši zemědělci do 16. května. Na podporách od unie by měli zemědělci dostat 7,5 miliardy korun, na doplatek z rozpočtu je vyčleněno pět miliard korun. Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Jitka Sluková doplnila, že žádosti zemědělci podávají na zemědělských agenturách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí na poli

Kombajn sklízí na poli | Foto: Jan Rosenauer

"Těch máme po republice pětašedesát. Nacházejí se v bývalých okresech tak, aby to neměli zemědělci daleko. V zemědělské agentuře jim pak formulář ještě předvyplní, poskytnou mapu z evidence půdy, vytisknou. Žadatel zkrátka jenom podepíše. Já to zjednodušuji, zemědělci musejí splnit řadu podmínek. To už samozřejmě znají od loňska," řekla Sluková.

Peníze ale zemědělci dostanou až příští rok. Do té doby bude muset zřejmě část z nich žádat u bank o překlenovací úvěry. "Platby podle unijních pravidel nedostanou v tom roce, ale budou je dostávat až někdy v roce 2006, některé platby dokonce až v září. Čili tady bude přechodný nedostatek finančních prostředků. Všechny zemědělské podniky nebo podnikatelé by nemuseli tuto dobu, kdy nebudou mít k dispozici finanční prostředky vydržet," upřesnil tajemník Agrární komory České republiky Jan Záhorka.

Blanka Černá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme