Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory. Ministerstvo pro ně přichystalo novou podporu

Po ústupu mrazů do polí vyjely první traktory a sázečky. Osevní plochy konzumních brambor na Vysočině přitom letos podle odborníků klesnou o pět až deset procent, pěstitele totiž odrazuje jejich nízká farmářská cena. Změnit by to mohla nová podpora ministerstva zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

První zemědělci na Vysočině začali sázet brambory. Například ve společnosti Agro Měřín letos osází přes 100 hektarů polí.

„V současné době sejeme pozdní odrůdy Milva a Belana. Veškeré brambory, co vypěstujeme a sklidíme, poté odvezeme do dceřiné společnosti. Ta z toho vyrobí výrobky, které dostane zákazník na pult – tedy balené zboží nebo výrobky formou bramborových knedlíků,“ uvádí vedoucí rostlinné výroby společnosti Jaroslav Jančík.

Nová podpora ministerstva zemědělství letos poprvé rozdělí mezi české pěstitele konzumních brambor 50 milionů korun, říká tajemník Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček:

„Pěstitelé musí splnit určité parametry – minimálně osázenou plochu jednoho hektaru, což znamená, že se to netýká třeba zahrádkářů. Musí samozřejmě také sázet zdravou neboli certifikovanou sazbu, která je předpokladem pro určitou výši výnosu konzumních brambor.

Jiné je to u brambor pěstovaných na škrob, které už ministerstvo zemědělství podporuje. Pěstitelé proto osevní plochy vloni navýšili o zhruba 700 hektarů a letos se opět očekává nárůst o asi 100 až 200 hektarů.

Úroda brambor je oproti loňsku o čtvrtinu vyšší, jejich cena klesla

Číst článek

To, jaké odrůdy brambor na polích Vysočiny porostou, záleží na smluvním vztahu dodavatelů a odběratelů. Tito obchodní partneři se dohodnou, za jakým účelem budou brambory pěstovat – jestli do výrobků nebo na škrob.

Odběratel si pak jednoduše u svého pěstitele objedná konkrétní množství odrůd, které mohou být velmi rané, rané, polorané, pozdní a průmyslové. Na polích Vysočiny porostou třeba ty s názvem Agáta, Rosara, Monika, Magda nebo Arabela a Karin.

Největší množitelské plochy ale zabere Adéla. Vyšlechtili ji v Pacově a zdatně konkuruje i zahraničním odrůdám. Tahle žlutá brambora se vyznačuje vysokou kvalitou, odolností vůči chorobám a vynikající chutí. Je varného typu B, tedy univerzální.

Brambory vloni na Vysočině zabíraly 6300 hektarů půdy. Zda nová podpora navýší osevní plochy konzumních brambor, se ukáže až v příštím roce.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme