Zemědělci sklidí letos méně obilí než minulý rok. Úroda řepky je ale vyšší, odhadují statistici

Sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který v pondělí podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal pokles proti loňsku o 8,2 procenta. Podle statistiků bude očekávaná úroda obilovin třetí nejnižší za posledních deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne.

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne. | Foto: Meric Tuna | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Naopak úroda řepky meziročně stoupne o 12,3 procenta na 1,287 milionu tun. Předchozí odhad statistiků udával nárůst o 6,5 procenta. Letošní sklizeň máku by však měla být podle ČSÚ o čtvrtinu nižší než loňská, pěstitelé by ho měli sklidit 15 tisíc tun.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený snížením hektarového výnosu o 6,6 procenta na 5,07 tuny z hektaru i mírným poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o téměř procento méně polí než loni.

ČSÚ očekává meziročně nižší sklizeň pšenice ozimé, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více se sklidí pšenice jarní, ovsa a žita. Pšenice ozimé, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se podle jejich odhadu sklidí o 8,5 procenta méně. U ječmene jarního, který se nejčastěji používá k výrobě piva, ČSÚ předpokládá pokles úrody o 8,6 procenta a u ozimního o 9,2 procenta. Sklizeň tritikale má podle odhadu být proti loňsku u 2,2 procenta nižší. Naopak o 5,3 procenta vyšší bude úroda pšenice jarní. Ovsa se meziročně sklidí o 1,9 procenta více a žita o desetinu více.

„Do značné míry je to způsobeno suchem, navíc zažíváme už druhý suchý rok po sobě. Čísla táhne dolu hlavně nižší sklizeň pšenice ozimé, která u nás zabírá skoro třetinu celkové osevní plochy. Přesto platí, že jsme v produkci obilovin soběstační,“ říká Radiožurnálu Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Méně máku

Předpokládanou úrodu řepky podle ČSÚ kladně ovlivnil vyšší výnos o 7,6 procenta a rozšíření osevní plochy o 4,4 procenta. „Osevní plocha této plodiny je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování,“ uvedl ČSÚ.

Polí s mákem proti loňskému roku ubylo, a to o více než 18 procent. Hektarový výnos má být o 9,7 procenta nižší než loni.

Společenstva mlynářů a pekařů v Česku minulý týden uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme