Zemědělci prodávají litr mléka i pod osm korun. Situaci označují za kritickou

Situace na trhu s mlékem je kritická, stěžují si zemědělci. Cena od dubna letošního roku klesla zhruba o pětinu a přiblížila se k osmi korunám za litr. Některým farmářům to nepokryje ani náklady a dostávají se do ztrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko, sklenice mléka, mlíko

mléko, sklenice mléka, mlíko | Foto: CC0 Public domain

Výrazný pokles ceny mléka má dvě hlavní příčiny. Tou první je fakt, že v dubnu přestaly platit mléčné kvóty, které zemím Evropské unie určovaly množství mléka, jež mohou vyprodukovat.

Druhou je zákaz dovozu mléka do Ruska, což je součást ruské reakce na sankce Evropské unie zavedené v souvislosti s děním na Ukrajině.

Na evropském trhu je víc mléka, než jaká je poptávka, a ceny proto jdou výrazně dolů.

Zemědělci nyní čekají na to, jak se k situaci postaví Evropská komise, která bude schvalovat dotační programy na příští rok. Volají také po podpoře vývozu mléka nebo po takzvaných intervenčních nákupech ze strany státu, díky kterým by měli odbyt za nějakou zajímavější cenu.

V obchodech pokles tolik znát není

Kromě výkupních cen se zemědělci zajímají i o cenu mléka v obchodech. „Protože podle našeho názoru cena výrobků v obchodech neodpovídá poklesu ceny mléka jako základní suroviny,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Obchodníci tvrdí, že to není jejich libovůle, ale že jsou závislí na zpracovatelích. „Jestliže výkupní cena mléka poklesla až o 17 procent, tak rozhodně 17 procent nenabídli obchodníkům. Co nabídli obchodníkům, se pohybuje někde kolem pěti procent,“ podotýká prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Podle oslovených zpracovatelů by bylo složité neustále reagovat na zdražování a zlevňování mléka – ceny konečných výrobků proto podle nich zůstávají stabilní a mění se velmi pomalu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme