Zemědělci se obávají snížení výkupních cen masa

Zákaz zkrmování masokostních mouček prodraží výrobu masa - alespoň to tvrdí zemědělci. Obávají se, že jim zpracovatelé sníží výkupní ceny. Kvůli nemoci šílených krav bude nejspíš utraceno víc zvířat než původně uváděných 830 kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Comstock Images

Důvod obav zemědělců ze snížení výkupních cen? Náklady masokombinátů! Masná výroba musí od 1. listopadu na vlastní náklady likvidovat části zvířecích těl, které se nehodí k lidské výživě a dříve končily právě v moučkách z kafilerií. Místo zisků za prodej se výrobcům směsí bude naopak platit za likvidaci moučky.

Zákazu zkrmování masokostních mouček začne platit už od zítřka po vzoru Evropské unie. Ta zákaz přijala kvůli tzv. nemoci šílených krav jako dočasné opatření a zatím ho stále prodlužuje.

Kvůli nemoci šílených krav bude nejspíš utraceno víc zvířat než původně uváděných 830 kusů. Podle šéfa liberecké veterinární správy Josefa Krále je pátrání po dobytku, který prošel ve 12 měsících od narození nemocného dobytčete stejným teletníkem společnosti Zeos v Lomnici nad Popelkou na Semilsku, doslova detektivní činnost.

Práci veterinářů komplikuje skutečnost, že teprve od roku 2000 funguje počítačový registr skotu, a tak zvířata narozená před tímto datem musí veterináři dohledávat ručně.

Likvidace zvířat se podle veterinářů dotkne celkem čtyř podniků. Vedle Zeosu Lomnice, také firmy AGV Libštát a Zemědělských družstev Košťálov na Semilsku a Miletín na Jičínsku.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme