Zemědělci sklidí o pětinu obilí méně než loni. Potraviny tak mohou zdražit

Zemědělci už sklidili skoro celou úrodu obilí. Výnosy jsou ale kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni, kdy sklizeň byla naopak nadprůměrná. Ceny potravin tak můžou šplhat nahoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci, traktor, pole (ilustrační foto)

Zemědělci, traktor, pole (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

V některých regionech je pokles úrody ještě výraznější než 20 procent. Z polí zbývají sklidit asi 3 procenta obilí, převážně v Plzeňském kraji. Průměrný hektarový výnos u obilovin je 4,5 tuny. Loni to bylo víc než 5,5 tuny a v roce v roce 2010 necelých 5 tun. Nižší výnosy jsou i u řepky, průměrně je to z hektaru 2,8 tuny, loni 3 tuny.

Důvodem letošní slabé úrody je sucho. Loňský rok byl ale výjimečný, jednalo se z hlediska sklizně to čtvrtý nejúspěšnější rok za posledních 20 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak by se mohla projevit nižší úroda na cenách potravin, mluvil redaktor Jaroslav Skalický v Odpoledním Radiožurnálu

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se nižší úroda už projevuje v cenách, které jdou nahoru a ještě porostou. Ani vyšší ceny ale nevyrovnají zemědělcům ztráty, které jim vzniknou kvůli nižší úrodě. Jan Veleba odhaduje, že letos za obilí utrží o 7 až 8 miliard korun méně než loni.

Nižší úroda se pak patrně projeví také přímo v cenách potravin. Zdražení by se netýkalo jen pekárenských výrobků, ale i masa, protože jeho ceny závisí právě na cenách obilí a kukuřice. Navíc těchto plodin bude málo i na světovém trhu, protože sucha postihla i velké pěstitele, platí to o Spojených státech, Indii, zemích jižní Evropy i Ukrajině.

Sucho postihlo hlavně jižní Moravu

Sucho podle údajů českého ministerstva zemědělství postihlo hlavně zemědělce na jižní Moravě. Výrazně nižší úrodu kvůli nedostatku srážek hlásí také farmáři z Olomoucka, Moravskoslezského, Středočeského, Ústeckého a Pardubického kraje.

Zemědělci, kterým letošní úrodu snížilo sucho, mohou počítat s předčasnou výplatou záloh na přímé platby z Evropské unie, dostanou víc než 9 miliard korun, to je zhruba polovina celých plateb na plochu.

Ministr zemědělství Petr Bendl slíbil, že výplata záloh bude po 16. říjnu, jinak by tyto peníze dostaly až o několik měsíců později. Ministerstvo zemědělství chce také s bankami dohodnout odklad splátek úvěrů, pokud o to zemědělci požádají.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond je zároveň připraven prodloužit smlouvy na dotace úroků u změněných splátkových kalendářů. Podnikům s živočišnou produkcí, které hospodaří na zemědělské půdě v postižených oblastech, ministerstvo zemědělství umožní požádat Správu státních hmotných rezerv o zápůjčku krmných plodin.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme