Zemědělci: Soběstačnost ČR v produkci vepřového stále klesá

Vepřové maso je pevnou součástí tuzemského jídelníčku. Podle některých lékařů až příliš pevnou a lidé by měli jeho konzumaci spíš omezovat. Doby, kdy se na maso musely stát fronty jsou už dávno pryč a běžný zákazník asi nemá pocit, že by ho bylo v obchodech málo. Zemědělské organizace ale přesto upozorňují na to, že na trhu není dostatek českého vepřového.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prase domácí

Prase domácí | Foto: Jeff Veitch / DurhamUniversity

„Soběstačnost České republiky ve výrobě vepřového masa poklesla na 60 procent. Pokud bude současný vývoj pokračovat, očekáváme v nejbližší době další pokles této soběstačnosti k 40 až 50 procentům. Ceny v obchodech na to zareagují úplně naopak a porostou,“ varuje předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jindřich Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech tuzemských chovatelů prasat mluvil na Radiožurnálu předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jindřich Macháček.

Podle Macháčka je pokles podílu domácího vepřového na trhu dán tím, že stavy prasat klesly od roku 2003 na polovinu. Důvodem je nejednotná zemědělská politika Evropské unie a České republiky.

„Česká republika je specifická v tom, že 80 procent prasat je chováno v podnicích, které nevlastí půdu. Naše legislativa upravuje dotace do zemědělství v závislosti na rozlohu zemědělské půdy. Zahraniční producenti vepřového tak dosáhnou na dotace mnohem snáze a na jednotném evropském trhu tak tuzemští chovatelé prasat nemohou těm zahraničním konkurovat cenou a ročně tak tratí desítky milionů korun,“ pokračuje Jindřich Macháček a dodává:

„Pokud se nezmění postoj zákonodárců a české veřejnosti, zmizí české vepřové z obchodů úplně.“

Příčinou krize je tak klesající výkupní cena, která je teď necelých šestadvacet korun za kilogram živé váhy. To je asi čtyři koruny pod výrobními náklady. Hrozí proto, že chov prasat u nás skončí, upozorňuje prezident Agrární komory Jan Veleba:

„Může to skončit tak, že nastane ‚česnekový efekt.‘ Tedy až to překročí určitou míru, tak maso, které se sem dováží za dumpingové ceny, se může dovážet za úplně jiné ceny a spotřebitelské ceny tomu budou odpovídat.“

Pavla Gajdošíková, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme