Zemědělci uvažují, co s přebytečným obilím

Navýšit státní rezervy potravinářské pšenice, část obilí vypálit na líh a zvýšit tak zásoby lihu - to jsou dvě z možností, jak využít obilí, které stále leží ve skladech. V jiných letech přitom zemědělci už připravují sýpky na novou sklizeň. Podle tajemníka Agrární komory České republiky na skladě leží na 400 tisíc tun obilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klasy obilí

Klasy obilí

"Státní nákup hmotných rezerv může být desítky tisíc tun obilí. U lihu to ale může být i více, to se může počítat i nad 100 tisíc. Ovšem to všechno záleží na tom, jak se dořeší technické skladování, kapacita. Protože to je nezdaněný líh, musí být zablombovaný a uskladněné tak, aby se s ním nic nestalo," říká tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Na 400 tisíc tun odhadují zemědělci množství potravinářské pšenice, která stále leží ve skladech. V jiných letech se přitom sýpky už připravují na novou sklizeň. Ministerstvo zemědělství, jak potvrdil jeho mluvčí Martin Severa, uvažuje, že o část obilí navýší státní rezervy.

"Bude se dále jednat o dalším nákupu obilí do státních rezerv a Ministerstvo zemědělství oficiálně požádá Státní zemědělsý itervenční fond o řešení přednostního intervenčního nákupu obilovin v okresech s největší nenakoupenou nabídkou. O užití obilovin z příštích sklizní bude svoláno samostatné jednání," dodal Severa.

Ministerstvo zemědělství ani Agrární komora zatím neuvedly, o jaké množství obilí by se ještě mohly navýšit státní rezervy nebo kolik obilí by se mohlo vypálit na líh.

Blanka Černá, Markéta Hýlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme