Zemědělci varují před eskalací krize na trhu s mlékem. Žádají stát o pomoc

Situace na trhu s mlékem je podle zemědělců hrozivá. Upozorňují, že se může do několika měsíců vyhrotit a žádají po státu i Evropské unii rychlé kroky ke zmírnění krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Výkupní ceny mléka se v posledních měsících prudce snižují. Zatímco teď se pohybují kolem osmi korun a 13 haléřů za litr, loni to bylo devět korun a 8 haléřů. Jde tedy meziročně o téměř patnáctiprocentní propad.

Celosvětově totiž klesá poptávka. Navíc na evropském trhu je velký převis nabídky - i kvůli rozhodnutí Ruska, které zakázalo dovoz evropských mléčných výrobků.

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman proto na Žofínském fóru formuloval hlavní rychlé požadavky zemědělců i zpracovatelů mléka:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v českém zemědělství na Žofínském fóru natáčela Jitka Hanžlová

„Jde zejména o prosazení exportní dotace ohrožených komodit do třetích zemí. Ať to je máslo, sýr, odstředěné mléko, maso. Na evropské úrovni. Rovněž na evropské úrovni je potřeba prosadit zvýšení cen intervenčního nákupu mléka. Na domácí půdě je to pak prosazení nákupu mléčných komodit od Správy státních hmotných rezerv v úrovni řádově 500 milionů korun, co nejrychlejší schválení národních dotací pro chovatele, dotace na kvalitu pro mlékárny a to vše nejpozději do 30.6.“

Zemědělci kritizují, že Evropská komise se k řešení situace s propadem mléčného trhu staví liknavě.

Předseda sněmovního zemědělského výboru za hnutí ANO Jaroslav Faltýnek si dokonce myslí, že západním zemím potíže mladších členských států vyhovují.

„Máme podezření, že se to některých zemím původní patnáctky líbí, a proto nic aktivně nedělají. Teď budu spekulovat, ale na nás to působí tak, že chtějí, aby na východě konkurence omezila svoji výrobu a oni ji mohli navýšit. To bychom si neměli nechat líbit, jako plnohodnotný člen EU,“ uvedl Faltýnek.

Pomoc do tří měsíců?

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL potvrdil, že téma se česká strana pokouší v unii otevřít:

„Jenže já nedokážu přesvědčit německého ministra, aby pro toto zvedl ruku. Nicméně na úrovni Visegrádské čtyřky to řešíme a některé věci otevíráme velice aktivně. Situace je vážná, moc dobře si ji uvědomujeme a určité kroky děláme.“

Ministerstvo zemědělství připravuje podporu pro výrobce mléka a pro zpracovatele pro překonání rizika poklesu cen. Návrh dotačního titulu na národní úrovni by měl být připraven do dvou až tří měsíců.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme