Zemědělci z Olomoucka bojují o cenu řepky

Zemědělci na Olomoucku začínají bojovat o cenu řepky. Letošní očekávaná dobrá úroda totiž podle zemědělců tlačí výkupní ceny této plodiny dolů. Zatímco ještě před dvěma měsíci se uvažovalo o ceně více než sedm tisíc korun za tunu řepky, dnes odběratelé nabízejí podle olomoucké agrární komory ceny o téměř tisícovku nižší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pole s řepkou

pole s řepkou | Foto: Leadingfarmers.cz

Podle předsedy olomoucké Agrární komory Drahomíra Tobiáše by pěstitelé řepky proto chtěli jednat s největším tuzemským odběratelem firmou Setuza o nových smlouvách, které by jim v budoucnu garantovaly ceny. "Kde byly smlouvy podepsány na dodávky a byly splněny, tak ta cena představovala 7000 až 7100 korun. Do propadu cen u řepky propadla řepka, která nebyla nasmlouvána. Pravděpodobně budeme chtít, aby byly s naším největší odběratelem Setuzou sepsány opět dlouhodobější smlouvy, které by zaručovaly průměrnou cenu, aby nedocházelo k takovým výkyvům."

Setuza se jednání o budoucích smlouvách nebrání. Jak ale dodává její mluvčí Marie Logrová, zatím zemědělci z Olomoucka s nabídkou na jednání nepřišli. "V současné době nemáme žádnou informaci, že by chtěli zemědělci jednat s firmou o cenách dodávaných surovin, nicméně věřím, že pokud osloví vedení Setuzy s návrhem na schůzku, bude se tato problematika řešit."

Markéta Kaclová, Ivana Pustějovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme