Zemědělci zasažení povodněmi mohou od pondělí žádat o dotace

Od 7. října mohou zemědělci, které zasáhly letošní červnové povodně, žádat ministerstvo zemědělství o finanční pomoc. Resort na to má 685 milionů korun. Tuto částku Evropská komise povolila České republice jako mimořádnou dotaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně 2013

Povodně 2013 | Foto: Jaroslav Morávek, Tomáš Chlupáček, Pavel Ecler

Schválení komise bylo nutné proto, aby České republice nehrozilo obvinění z nedovolené podpory zemědělců. Komise má navíc ještě jednat o dalších zhruba 80 milionech pro rybáře a lesní hospodáře.

Finanční pomoc rozdělí agentury pro zemědělství a venkov ministerstva zemědělství mezi agrárníky, kterým letošní povodně způsobily škody na plodinách, hospodářských zvířatech, krmivech a zásobách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dotacích informovala ve vysílání Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Až komise vydá souhlas i s další částí podpory, úřady rozdělí 28 milionů korun mezi rybáře a 50 milionů korun mezi majitele lesů. Podrobnější informace získají zájemci v agenturách pro zemědělství a venkov.

Více peněz na zateplování domů

K dispozici bude i více peněz na zateplování domů. Ministerstvo životního prostředí totiž může využít peníze, které pocházejí z poplatků na ekologickou likvidaci autogramů, a použít je na snižování energetické náročnosti budov, konkrétně pro program Nová zelená úsporám.

Z takzvaného autovrakového účtu přijde 1,5 miliardy korun. A možnost čerpání se prodlouží do konce příštího roku.

Neznamená to ale, že se prodlouží přijímání žádostí o podporu. Program Nová zelená úsporám začal 12. srpna a příjem žádostí končí 29. listopadu. Zatím přišlo šest tisíc žádostí a z programu lidé dostali 600 milionů korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme