Zemědělci získají kvůli nízké výkupní ceně mléka další dotace

Osm set milionů korun by si měli rozdělit čeští zemědělci zaměření na produkci mléka. Přesun peněz v balíku českých dotací umožnila Evropská unie a na návrh ministerstva zemědělství schválila i vláda Jana Fischera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Podle premiéra jsou důvodem přesunu peněz nízké výkupní ceny mléka, na které zemědělci upozorňují. Cena u nás v loni klesla meziročně téměř o třetinu.

„Jde o podporu producentů, kteří byli postiženi finančně-hospodářskou krizí v sektoru mléka a mléčných výrobků. Bylo to i poměrně silné unijní téma zvedané zejména Německem a byla tam tendence ulevit a zlepšit situaci těchto producentů,“ připomněl Fischer.

Zvláštní dotace dostanou farmáři, jejichž příjmy z prodeje mléka v loňském roce dosáhly 15 a více procent celkových příjmů z prodeje zemědělských komodit. U zemědělců s podílem produkce mléka na celkových příjmech vyšším než 30 procent bude sazba dvojnásobná.

Unie členským státům umožnila využít až 3,5 procenta finančních prostředků určených na základní zemědělskou dotaci pro rok 2013 ve prospěch ekonomicky citlivých druhů zemědělské činnosti. Česká republika se rozhodla tyto peníze poskytnout právě producentům mléka.

Vláda už začátkem měsíce odsouhlasila pomoc chovatelům mléčného skotu ve výši 150 milionů korun. Tyto peníze jsou součástí balíku 300 milionů eur, které na pomoc nízkými výkupními cenami v celé Evropě zasaženého oboru vyčlenila Unie loni na podzim.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme