Zemědělcům se nelíbí výkupní ceny

Ceny potravin se zřejmě budou zvyšovat. Kromě neúrody se na tom podepíší sami zemědělci, kteří žádají růst výkupních cen jejich produktů. Podle nich jsou dlouhodobě pod hranicí výrobních nákladů a právě to chtějí zemědělci změnit. V cenách potravin, které porostou hlavně kvůli neúrodě, by se to ale mělo projevit minimálně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Podle zemědělců jsou výkupní ceny dlouhodobě pod hranicí výrobních nákladů a právě to chtějí zemědělci změnit. Radiožurnálu to řekl předseda zemědělského svazu Miroslav Jirovský. "Nikdo nesmí nutit žádného dodavatele, aby prodával pod vlastní náklady, což se nyní děje. Já vám uvedu příklad: Dneska voda v supermarketu je dražší než mléko, krmení pro psa je dražší než maso."

Předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Ladislav Skopal neočekává v souvislosti s růstem cen zemědělské produkce žádné dramatické zdražení potravin. Jednání obchodních řetězců vůči dodavatelům by měla upravit novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, kterou předložil sněmovně."Dochází k určitému tlaku řetězců na potravináře, zpracovatele a následně na zemědělce. Řetězce vyžadují nepřiměřené platby ať už za registraci, za regálné, na různé propagační materiály, včetně toho že splatnost za komodity ihend prodejné, třeba za rohlík nebo mléko, je 90-120 dnů, což je neúměrné."

Podle Jirovského by měla například cena jedné tuny potravinářské pšenice vzrůst ze tří na čtyři tisíce korun. "Na kilu chleba je cena při 3000 korun 2,10, při 4 tisících 2,80. Pro spotřebitele nárůst o jeden tisíc korun na tuně znamená jenom 70 haléřů u chleba, u rohlíků 2 haléře, u housky 3 haléře. To není nic podstatného pro spotřebitele, ale pro nás je to životně důležité."

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme