Zemědělcům svitla naděje na vyšší dotace z EU

Nižší dotace, než jaké pobírají zemědělci v takzvaných starých zemích Evropské unie, to je jedna z hlavních bolestí českého zemědělství, kterou by domácí farmáři chtěli změnit. A napsali to příslušnému ministerstvu do připomínek k nové koncepci českého zemědělství. Rezort kvůli tomu prodloužil lhůtu veřejné debaty, a to až do konce tohoto týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace zemědělců na Hradčanském náměstí v Praze

Demonstrace zemědělců na Hradčanském náměstí v Praze | Foto: Blanka Černá, Miroslav Panuška

Tuzemští pěstitelé a chovatelé dosud dostávali takzvané přímé platby nižší, než jaké měli jejich západoevropští kolegové. Letos by poprvé mohli dostat stejné peníze. Stát ale nemá dost financí na doplacení na plnou hodnotu. Má větší polovinu, řekl tajemník ministra zemědělství Miloš Pinkas:

"Pro letošní rok přímé platby z evropského rozpočtu jsou na úrovni sedmdesáti procent, to znamená, že je do sta procent musíme dorovnat ze státního rozpočtu. V současné době se bavíme o částce 4,5 miliardy korun."

Stát nemá celých sedm miliard na doplacení přímých plateb. Z rozpočtu uvolnil tři miliardy. Teď navrhuje převést další 1,5 miliardu korun z Pozemkového fondu. Přesun financí už schválil zemědělský výbor sněmovny, potvrdil jeho předseda Jiří Papež:

"Peníze má Pozemkový fond deponován na účtech, neslouží pro běžný provoz, ten není ohrožen. Jsou to peníze, které Pozemkový fond vybírá od zemědělců za prodej státní zemědělské půdy, takže se ty prostředky vrací zpátky do systému. Zákon ale musí projít ještě celým legislativním procesem."

Pokud by stát tuto částku letos už nezvýšil, čeští farmáři by proti evropským kolegům dostali zhruba 90 procent dotací.

Blanka Černá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme