Zemědělcům vadí zrušení zelené nafty i daň na víno, hrozí demonstracemi

Zemědělské organizace hrozí protestními akcemi kvůli rozhodnutí vlády zrušit od příštího roku podporu takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno. Zemědělský svaz České republiky, který zastupuje hlavně velké podniky, tvrdí, že nově schválená opatření snižují konkurenceschopnost českých zemědělců a znevýhodní jejich produkci na trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka a blokáda provozu (ilustrační foto)

stávka a blokáda provozu (ilustrační foto) | Foto: Lucie Nálevková

„Vadí nám zrušení vratky na zelenou naftu a zavedení daně na tzv. tiché víno. Další věc, která nám vadí, je vyšší DPH u potravin. Vadí nám i nekoncepčnost opatření, byť uznáváme, že snaha vlády o konsolidaci rozpočtů je správná,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Vláda chce v příštích dvou letech úsporami i vyššími daněmi udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Podle Pýchy však vláda dělá namísto hospodářské politiky jen politiku rozpočtovou a už nedohlíží už na to, jak její opatření dopadnou na jednotlivé sektory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody nespokojenosti zemědělců se zrušením zelené nafty a zdaněním vína objasnil na Rádiu Česko předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha

V současné době mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských pracích.

„Očekává se, že vratka daně na zelenou naftu činí 1,4 až 1,6 miliardy korun. Vrací se zpětně, takže záleží na tom, jak je ten rok pro zemědělce náročný z hlediska spotřeby. V podstatě v celé Evropě mají všechny země kromě Slovenska zelenou naftu,“ vysvětluje Pýcha.

České zemědělské podniky podle něj ještě trpí nevýhodnými podmínkami především vůči starým členským zemím, ale i pravidly společné zemědělské politiky EU.

„Česká republika se podle našeho názoru nešťastně hodně orientovala na ochranu životního prostředí a na zemědělce zbylo málo. V porovnání se Slovenskem, Polskem, ale i Německem jsme dali v rámci programu rozvoje venkova velmi málo finančních prostředků na konkurenceschopnost našich zemědělců,“ míní šéf Zemědělského svazu.

Spotřební daň na víno

Kritizuje také plánované zavedení spotřební daně na víno ve výši 10 korun za litr. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že jejím zavedením se vláda snaží především ochránit zdejší drobné vinaře. Daň prý má postihnout spíše víno z dovozu, které činí více než 60 procent spotřeby.

Od daně má být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí kolem 500 000 hektolitrů, tedy asi čtvrtina produkce. Podle ministra financí tak 25 až 30 procent domácí produkce zdaněno vůbec nebude.

české a moravské víno | Foto: Eva Odstrčilová

„Myslím, že to je naprosto lichý argument. Pokud se podíváte na to, jaká vína vyrábí malí vinaři, zjistíte, že jsou to spíše kvalitnější vína, která jsou samozřejmě dražší a kupují si je spíše majetnější lidé,“ říká Martin Pýcha a pokračuje:

„Pokud se daň vztáhne na větší vinaře, kteří vyrábějí nejen kvalitní, ale i méně kvalitní vína a střetávají se na trhu s těmi lacinými dovozovými víny ze Španělska či Itálie, v okamžiku, kdy zavedete daň, tak naše vína, která bohužel jsou dražší než dovozová, posunete do cenové kategorie těch kvalitnějších, ale oni tou kvalitou odpovídat nebudou.“

Zákazníci podle něj sáhnou po levnějších vínech a nebudou se zajímat o tom, zda jde o víno české, nebo zahraniční.

Svou nespokojenost s plány vlády chtějí dát zemědělci najevo veřejně, například Agrární komora už pohrozila demonstrací, odbory blokádami. Šéf Zemědělského svazu prý postup koordinuje s dalšími zemědělskými organizacemi, zatím však nechtěl upřesnit, jaké kroky chystají.

„Cítíme potřebu se vyjádřit velmi silně, velmi hlasitě. A taky očekáváme, že ten náš ohlas bude muset být zřejmě dlouhodobějšího charakteru. Nebude to jenom jedna akce, ale bude to muset být delší sled několika akcí,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme