Zemědělské dotace z pokladny EU se budou snižovat

Jaké přímé platby z unijní pokladny by měli zemědělci v budoucnu dostávat? Nastínit to má návrh Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky, který eurokomisař Dacian Ciolos představí krátce po poledni. Celkový podíl zemědělských dotací na unijním rozpočtu se má přitom postupně snižovat. V počátcích fungování společné zemědělské politiky ale výdaje na ni tvořily většinu výdajů Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně – traktor a kombajn

Žně – traktor a kombajn | Foto: Jan Rosenauer

Návrh reformy podrobí členské země bedlivému rozboru. Malé a mladší státy sedmadvacítky se budou zasazovat hlavně o to, aby se odstranily nerovnosti ve vyplácení dotací farmářům. Ti ze starých členských států si totiž stále přijdou na víc, než ti z nových zemí a jejich výpěstky a produkty jsou tak levnější.

Takto nastavený dosavadní systém byl pro zemědělce z východní části Unie zdrcující. Česko se bude například zasazovat o to, aby k unijním platbám nemohly přidávat další peníze zemědělcům samy členské státy. Ty bohatší tak zvýhodňují své zemědělce na úkor zemí, které si takovou protekční politiku nemohou dovolit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme