Zemřel proslulý americký liberální ekonom Milton Friedman

Známý americký ekonom a držitel Nobelovy ceny Milton Friedman zemřel. Bylo mu 94 let. Friedman byl zastáncem volného trhu a měnové politiky státu, která se zakládá na trvalém růstu měnových zásob. Jeho teorie, stojící v opozici proti vládním regulacím ekonomiky, zásadně ovlivnily formování politických zásad státníků, jakými byli Margaret Tchatcherová nebo Ronald Reagan. Friedman zemřel na srdeční selhání v nemocnici poblíž San Francisca.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milton Friedman

Milton Friedman | Zdroj: ČTK

"Čím méně prostoru necháte vládě, aby ovlivňovala vaše životy, a čím více zodpovědnosti vezmete do svých rukou, tím svobodnější a bohatší budete," vysvětlovala legenda světového liberalismu jednu ze základních myšlenek svého díla. Friedman, zarputilý odpůrce socialismu a přílišných zásahů státu do ekonomiky, pravidelně zdůrazňoval, že stát má jen dva základní úkoly: národní obranu a ochranu svobodného podnikání. Všechno ostatní může podle něj efektivněji a lépe zajistit trh.

Milton Friedman se narodil 31. července 1912 v Brooklynu v New Yorku rodičům židovského původu, kteří do USA emigrovali ze Zakarpatské Rusi. Vystudoval matematiku a ekonomii na malé soukromé Rutgersově univerzitě. Důležitým v jeho životě se stal rok 1932, kdy obdržel stipendium na katedře ekonomie Chicagské univerzity. Téhož roku se navíc seznámil se svou budoucí ženou Rose, s níž měl syna a dceru.

V roce 1937 začal pracovat jako asistent proslulého amerického ekonoma Simona Kuznetse v Národním úřadu pro hospodářský výzkum. Po tříletém působení na ministerstvu financí USA, na němž se věnoval daňové problematice, se roku 1948 stal profesorem ekonomie na Chicagské univerzitě. Na ní přednášel až do roku 1979, s univerzitou ale nepřestal spolupracovat ani poté. V roce 1976 se stal nositelem Nobelovy ceny za ekonomii.

Na úmrtí držitele Nobelovy ceny Miltona Friedmana reagovali i američtí představitelé a média. Většinou popisují jeho vědeckou kariéru a zdůrazňují, že jeho ekonomické teorie daly základ k úspěšným ekonomickým zásadám státníků jako Margaret Tchatcherová nebo Ronald Reagan.

Prestiž Friedmana ve Spojených státech dokládají nejlépe slova bývalého ředitele americké Federální banky Alana Greenspana. "Můj svět nebude nikdy stejný jako dříve", řekl tento vysoce uznávaný americký bankéř. Současný šéf amerického federálního rezervního systému Ben Bernanke zdůraznil, že Friedman byl elitou mezi ekonomickými učenci.

Představitele takzvané Chicagské ekonomické školy si velmi cení i ekonomové ze současné republikánské administrativy prezidenta Bushe. Také guvernér Kalifornie, kde Friedman zemřel, Arnold Schwarzenegger, ho označil za nejvlivnějšího ekonoma 20. století.

Milan Kopp, Alexandr Pícha, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme