Zentiva získá většinu v rumunském Sicomedu

Tuzemská firma Zentiva podepsala smlouvu o koupi předního rumunského výrobce léčiv Sicomed. Zentiva za Sicomed zaplatí 102 milionů dolarů, v přepočtu téměř 2,5 miliardy korun. Kontrolní podíl v Sicomedu získá prostřednictvím akvizice firmy Venoma Holdings Limited, který má v Sicomedu asi 51 procent akcií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Zentiva hodlá učinit i dobrovolnou nabídku na převzetí zbývajících 49 procent akcií firmy Sicomed za cenu odpovídající asi 0,48 USD za akcii, což představuje přibližně 37procentní prémii k průměrné ceně akcií na bukurešťské burze.

Celková akviziční cena 200 milionů dolarů, kolem 4,8 miliardy korun, bude financována z nynějších hotovostních zdrojů Zentivy a z nově přislíbených úvěrů.

Smlouvu se společností Venoma musí schválit valná hromada Zentivy, která by se měla konat v říjnu. Souhlasem akcionářů Zentivy, a také rumunského regulátora kapitálového trhu, je podmíněna i dobrovolná nabídka na zbylý akciový podíl v Sicomedu.

Holding Zentiva vyrábí více než 250 léčivých přípravků a je největším producentem léků v ČR. V pololetí vydělal 988 milionů korun a utržil 5,5 miliardy korun. Vedle tuzemska působí skupina především na Slovensku, v Polsku, Rusku, pobaltských zemích a Rumunsku.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme