Ženy mají poslední možnost uzavřít výhodnější životní pojištění

Dnes naposledy mohou ženy uzavřít životní pojištění za původní - tedy nižší – cenu. Od zítřka by pak mohly zaplatit až o 70 procent více. Za vším je rozhodnutí Evropské komise, která zakázala rozlišovat cenu pojištění podle pohlaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

Na uzavření levnějšího životního pojištění měly ženy v celé Evropské unii rok. Některé toho využily, jiné přijdou k přepážkám ještě dnes na poslední chvíli.

„Zaznamenáváme určitě větší zájem. V kmeni máme zhruba 60% mužů, 40% žen. Nyní se poměr zhruba vyrovnává. To znamená: máme padesát na padesát,“ potvrzuje vyšší zájem o životní pojištění ze strany žen vrchní ředitel České pojišťovny Petr Svoboda.

Naopak muži mohou s uzavřením tohoto typu pojištění počkat na nový rok. Jejich sazby totiž naopak zlevní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o změnách životního pojištění přináší redaktorka Českého rozhlasu Květa Moravcová

Pan Marek do pojišťovny před pár dny přece jen dorazil. Ale stalo se tak proto, aby pojistil na život svou manželku.

„Rozumný muž jako já, možná rozumnější než já to udělal dřív, ale člověk to odkládá na poslední chvíli. Tak jsem šel pojistit manželku. Člověk se snaží ušetřit dneska relativně, kde se dá,“ říká pan Marek a přiznává, že přesnou výši úspory nezná. Domnívá se ale, že z rodinného rozpočtu ušetří přibližně stokorunu měsíčně.

Ceny životního pojištění upraví pojišťovny kvůli konkurenčnímu boji zřejmě podobně. U žen by se mohly zvýšit od 30 do 70 procent v závislosti na věku a rizicích. U mužů zase zřejmě zlevní o 10 až 15 procent.

Cena už uzavřených životních pojistek zůstane stejná.

„Pokud samozřejmě klientka bude chtít změnit místo bydliště nebo změnu jména, tak se tyto sazby nenavýší,“ vysvětluje Milan Káňa z Kooperativy a Petr Svoboda z České pojišťovny upozorňuje:

„Pokud ovšem klientka chce provést nějakou změnu, které se říká technická změna – to znamená: má vliv na pojistné, tak potom i tato změna musí být v souladu s legislativou. To znamená: nové pojistné bude dražší.“

Zrušení dalších kritérií by znamenalo zánik postaty pojištění

Zákaz rozdílných sazeb pro ženy a muže je zatím posledním zásahem Evropské komise do práce pojišťoven. Pokud by zakázala rozlišovat klienty i podle věku, což je další hledisko, podle kterého pojišťovny klienty rozlišují, znamenalo by to podle Milana Káni z Kooperativy konec pojišťovnictví.

„Samozřejmě se může stát, že evropské struktury budou chtít změnit i další parametry pojištění, nicméně to by asi pojištění jako takové už v podstatě zaniklo, jen bychom se všichni jakoby pojišťovali za nějaké průměrné sazby,“ spekuluje Milan Káňa.

Jednu výhodu ale změny životních pojistek podle odborníků přece jen měly: pojistili se i lidé, kteří o tom nikdy neuvažovali.

Květa Moravcová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme