Eurem nebo americkým dolarem už Zimbabwané legálně nezaplatí. Země zakázala cizí měny

Jihoafrická země Zimbabwe se znovu potýká s obrovskou inflací. Místní obyvatelé ztrácejí důvěru v národní měnu. Vláda prezidenta Emmersona Mnangagwy ale rozhodla zakázat používání cizích měn v oběhu. Dosud se jako paralelní platidla používaly hlavně randy ze sousední Jihoafrické republiky a americké dolary.

Harare Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda v Harare sáhla k zákazu používání jakýchkoli cizích měn na území Zimbabwe. Jde o jeden z posledních pokusů, jak udržet domácí měnu, tedy zimbabwský dolar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurem nebo americkým dolarem už Zimbabwané legálně nezaplatí. Země zakázala cizí měny. Téma pro Pavla Nováka

Zároveň vláda potřebuje zahraniční měny na dovoz paliv, léků a jiných nedostatkových věcí, proto ji stahuje od lidí a nutí je, aby platili jen domácí měnou.

Zimbabwe také dál trápí hyperinflace. Podobá se té, kterou tam zažili v letech 2008 a 2009. Tehdy byla meziměsíční inflace v řádech miliard procent. Nyní dosahuje 98 procent.

Ještě loni touto dobou to přitom nebylo tak zlé. Inflace byla sotva tři procenta, podobně jako mělo Česko letos v květnu. Domácí měna v Zimbabwe ale prudce oslabuje od loňského září.

Občané proto už nevěří zimbabwským dolarům, což jsou zelené a fialové bankovky v hodnotě 2 a 5 dolarů, kterým se říká bondy, a mince. Také proto se v Zimbabwe dalo platit americkými dolary, rovněž všechny ceny se uváděly v této měně.

Používat lidé mohli také jihoafrické randy, botswanské puly, britské libry či eura. Teď tedy platí absolutní zákaz používat v obchodech jakékoli cizí měny. Je to dokonce trestné.

Jen část mzdy v hotovosti

Kromě inflace je v Zimbabwe také problém s nedostatkem domácí měny. Bankomaty a pošty vyplácejí mzdy jen částečně v bankovkách, lidé tak stojí fronty na vydávání peněz.

V Zimbabwe pokračují protesty proti růstu cen pohonných hmot, policie zatkla přes 600 lidí

Číst článek

Třeba paní Youko, žena v domácnosti, si týdně mohla v hotovosti vybrat jen 60 dolarů. Popisovala, že to nestačí ani na nákupy na trhu. V hotovosti pak také musí platit pronajímateli bytu.

V Zimbabwe tak lidé platí hodně bezhotovostně, takzvaným swapem, což jsou karty, na které si lidé mohou nabít své peníze. Používá se také takzvaný eco cash, což jsou kódy v mobilních telefonech pro bezhotovostní platby.

Zákaz cizích měn by v Zimbabwe mohlo vyvolat protesty. Demonstrace už zemí zmítaly letos v lednu, kdy drasticky zdražila paliva. Vláda má ale dostatek prostředků, aby represivní složky případné protesty potlačily.

Hyperinflace v Zimbabwe začala už v roce 2007, meziměsíční inflace byla kolem 80 miliard procent. Jedna bankovka pak dosahovala i hodnoty deseti bilionů, tedy desítky a dvanácti nul.

Mnangagwa se stal novým prezidentem Zimbabwe, vyzval ke sjednocení lidu

Číst článek

Přesná čísla ohledně inflace známa nejsou, protože Zimbabwe tehdy žádné statistiky neoznamovala. O dva roky později pak zimbabwská centrální banka přestala tisknout peníze. Lidé pak začali spontánně platit jinými měnami. A rozvinul se i směnný obchod.

Zimbabwe poté v roce 2015 oficiálně přešla na americké dolary. A šestnáct milionů lidí, hlavně ve městech, tedy začalo platit touto měnou. O rok později už ale začala země vydávat bondy, tedy ty zelené a fialové bankovky, které teď mají být jediným legálním platidlem.

Dříve platná bankovka v Zimbabwe. Hodnota deseti bilionů | Foto: Lukáš Řezník/Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme