Zimbabwe uvolňuje měnovou politiku

Africké Zimbabwe umožní svým občanům obchodovat v zahraničních měnách. Oznámil to ministr financí vlády prezidenta Roberta Mugabeho. Doposud mohly přijímat zahraniční měnu oficiálně jenom firmy s licencí, přestože placení americkým dolarem, britskou librou, jihoafrickým randem nebo botswanskou pulou je v zemi běžné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimbabwe - území

Zimbabwe - území

Vláda Zimbabwe, které vyčerpává dlouhodobý politický konflikt mezi prezidentem a opozicí, si od povolení plateb v cizích měnách slibuje, že tím pomůže zkrotit neustávající hyperinflaci. Kvůli ní nedávno země zavedla bankovku v nominální hodnotě sto bilionů zimbabwských dolarů.

Podle korespondentů britské stanice BBC bude centrální banka zimbabwský dolar i nadále tisknout, všechny ceny ale budou stanoveny v amerických dolarech a místní měna se tak stane bezvýznamnou.

Země se taky propadá do stále hlubší humanitární krize. Světová zdravotnická organizace odhadla aktuální počet obětí epidemie cholery na víc než 3 tisíce lidí. Podle OSN navíc vzrostl za pouhý půlrok počet Zimbabwanů, kteří potřebují potravinovou pomoc, o skoro dva miliony na současných 7 milionů.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme