Zisk belgické KBC překvapil svou výší i analytiky

Belgická finanční skupina KBC zvýšila loni svůj zisk meziročně o 138 procent. Takový růst překvapil i analytiky, kteří na konci minulého roku sice očekávali růst, nicméně mnohem menší. Poslední čtvrtletí loňského roku pro KBC, jejíž součástí je i banka ČSOB, znamenalo čistý zisk 724 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

„V současné době je hospodaření KBC stabilizované, i když banka stále prochází značnou restrukturalizací, prodává aktiva a ve svém kapitálu má stále vládní injekce a třeba i problematickou irskou divizi,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka mluví o situaci belgické KBC a její dcery ČSOB v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

KBC se podle jeho slov daří dobře zejména v domácím belgickém retailu a také v bankovních aktivitách v zemích střední a východní Evropy, alespoň ve většině států, ve kterých působí. Určité problémy má KBC v Irsku, které nicméně KBC nemohou podle něj ohrozit.

„Sama ČSOB prožívá poměrně příznivé období z hlediska hospodaření. Navíc se jí během loňského roku podařilo poměrně značně snížit expozici vůči rizikovým dluhopisům zemí jako je Řecko nebo Portugalsko,“ uvedl analytik.

Jednou z podmínek, aby KBC dostala v období hospodářské krize od Evropské unie státní pomoc, bylo, že musí na pražskou burzu uvést akcie ČSOB.

Podle Marka Hatlapatky by se ČSOB mohla na trhu objevit buď na jaře v dubnu či v květnu, nebo pak na podzim, což bývají během roku dvě příznivá období.

Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme