Zisk českého zemědělství se propadá

Čeští zemědělci už řadu měsíců upozorňují na to, jak velké problémy jim působí nízké výkupní ceny mléka, vepřového masa a mnoha dalších komodit. Agrární komora dnes oznámila, že především kvůli propadu tržeb se loni snížil zisk českého zemědělství na jednu až dvě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krávy

krávy | Foto: Robert Mikoláš

O rok dříve přitom zemědělci skončili se ziskem téměř deseti miliard. Jan Veleba, prezident Agrární komory v Ozvěnách dne řekl, že jasnější představu o hospodaření budou mít po zpracování Českým statistickým úřadem, po účetním dokončení roku.

Vývoj zisku v posledních letech přirovnal ke strmému pádu a nyní je podle něho mírně nad čarou ponoru. "Farmář, chce-li žít, nemůže připustit červená čísla. Pokud je připustí, tak bude mít problém s financováním bank a pak končí."

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky hospodaření komentovali v Ozvěnách dne Jan Veleba, prezident Agrární komory a zemědělský expert Petr Havel

Veleba si přeje, aby se situace obrátila. "Farmářům poklesnou meziročně tržby z produkce až o 25 procent. Neznám odvětví, kdy by dopady krize byly tak hluboké. O obratu ale rozhodnou ceny komodit, a ty nelze korektně predikovat."

Připomněl také, že zemědělské dotace v tzv. starých členských zemí EU jsou zhruba o 50 procent vyšší než pro české zemědělce. "V nových zemích po vstupu do EU jde produkce dolů, ve starých se udržuje, nebo se snižuje velmi mírně a nůžky se rozevírají," varoval Veleba.

Zemědělský analytik Petr Havel řekl, že na výši zisku se podepsalo loňské dřívější vyplacení dotací od 16. října, nikoli od prosince, a to přineslo zemědělcům v závěru loňského roku více peněz, asi dvě miliardy. "Zisk je dán dřívější výplatou."

Havel řekl, že české a evropské zemědělství na dotacích visí a bez nich by zisk v sektoru nebyl.

Podle viceprezidenta Agrární komory se zemědělství hroutí

Negativní vývoj českého zemědělství pokračuje. Například ztráta u dojných krav přesáhla šest miliard korun. Lehké to ale nemají ani ti zemědělci, kteří krávy vůbec nechovají.

Z materiálu, který má k dispozici Rádio Česko, vyplývá, že zemědělství zaznamenalo v rámci vývoje naší ekonomiky největší propad HDP za třetí čtvrtletí - skoro 23 procent. Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla ve Světě o desáté řekl, že důvodů je několik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž M. Kopeckého z farmy ve Vilémovicích na Havlíčkobrodsku a hodnocení viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrly

"Hroutí se celý agrární sektor. Prostě to je neoddiskutovatelný fakt. A pokud se ve velice krátké době s tím neudělá pořádek, tak bude těžko." Šnejdrla za nejvíce postižené odvětví označil výrobu mléka.

Ze zprávy Agrární komory dále vyplývá, že loňský rok zvýšil dynamiku poklesu českého zemědělství - z čehož má profitovat zahraniční kapitál. Roste dovoz potravin, stejně jako negativní vliv politiky obchodních řetězců.

"Česká republika žije v Evropské unii a její společná zemědělská politika je pro české zemědělce diskriminující. Naši konkurenti mají výrazně vyšší dotace na jednotku plochy a těžko s nimi soutěžit," vysvětlil Šnejdrla.

Obilnáři sice zaznamenali třetí nejvyšší výnos od roku 1990, zároveň ale klesly výkupní ceny obilovin oproti roku 2008 o 41 procent. "Dopady to má v obrovském výpadku tržeb a v poklesu živočišné výroby," posteskl si Šnejdrla.

"Potřebujeme, abychom přežili, naplnit takzvané národní doplňkové platby na plnou výši. Proto čeští zemědělci uskutečnili v loňském roce řadu protestních akcí, aby nás politici slyšeli. Proto, aby chápali, že český zemědělec je pro společnost nutný a bez dotací se neobejde."

"Čeští zemědělci sice dostávají dotace, ale ty se u nich ohřejí jenom chvíli a předávají je v podobě absolutně nízkých cen komodit dále a dále a v konečném důsledku přicházejí v podobě velice nízkých cen potravin ke konečnému spotřebiteli - k deseti milionům spotřebitelů v České republice," uzavřel viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Milan Kopp, Ladislav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme