Zisk ČEZu stoupl v prvním čtvrtletí o 32 procent na téměř 10 miliard korun

Energetické skupině ČEZ stoupl v letošním prvním čtvrtletí zisk o 32 procent na skoro 10 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes podnik zveřejnil. Výsledky tak překonaly i očekávání analytiků, kteří odhadovali naopak pokles čistého zisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Analytici vzali v potaz hlavně pokračující odstávku bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech a taky nižší prodejní ceny elektřiny. Ty se podle nich měly projevit i v nižším zisku.

Výpadek ale pravděpodobně vykompenzovala výroba v uhelných elektrárnách, míní analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz:

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích skupiny ČEZ mluvil Tomáš Sýkora, analytik Patria finance

„Nakonec se ukázalo, že zmíněné odstávky byly ve skutečnosti zhruba o třetinu nižší, než vypadala očekávání ČEZu na samém počátku tohoto roku. Rovněž se ukázaly jako pozitivní velké prodejní objemy, které se podařilo zrealizovat. Patrně výpadek jaderných elektráren byl nahrazen výrobou v uhelných elektrárnách.“

Přestože odstávka v Dukovanech měla už skončit, nakonec se ještě protáhne. Blok stojí už od začátku února. Energetici nejdřív opravovali těsnění, v neděli ale našli další závadu. V elektrárně teď vyrábí elektřinu jen dva ze čtyř jaderných bloků.

Podle Hlinomaze je tak pravděpodobné, že se to na tržbách a zisku podniku projeví až v dalším čtvrtletí.

Na lepších výsledcích se projevil taky nižší objem investic společnosti, říká hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda:

Polostátní ČEZ je největším plátcem korporátních daní ze zisku v České republice a odvádí velké částky na dividendách do státní pokladny. V ČEZu drží stát prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií.

„Letošek by měl být prvním rokem, kdy investice ČEZu klesnou pod úroveň 30 miliard korun. Pokles investic pochopitelně značí vyšší schopnost generovat hotovost a větší prostor pro dividendu.“

Dividenda je už několik let v řadě na úrovni 40 korun za akcii. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, rozdělí mezi akcionáře podobně jako loni celkem 21,5 miliardy korun.

Zatímco loni v květnu stály akcie firmy kolem 640 korun za kus, na začátku tohoto týdne byla cena už jen kolem 430 korun.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních čtvrtletích | Foto: Český rozhlas

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme