Zisk firmy ČEZ v pololetí meziročně vzrostl o 14 procent na 27,2 miliardy

Energetické firmě ČEZ se daří. Její čistý zisk vzrostl za pololetí ve srovnání s loňskem o 14 procent. Inkasovala tak 27 miliard korun. Polostátní firma to ráno oznámila na svých webových stránkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení realizačních cen elektřiny včetně vlivu oslabení koruny a úhrada pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami.

Podle ředitele finanční divize a místopředsedy představenstva Martina Nováka firmě pomohlo také meziroční zvýšení výroby asi o 3 procenta a přecenění derivátů na elektřinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

K rostoucímu zisku firmy ČEZ se v Ozvěnách dne vyjádřili ředitel finanční divize ČEZu a místopředseda představenstva a analytička Lidových novin Lenka Zlámalová

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka si myslí, že dobré výsledky by podnik mohl mít i v závěru roku: „Dividenda v příštím roce by mohla být podle mého odhadu o něco vyšší než letos. Prozatím to vypadá tak, že by stát mohl inkasovat o necelou miliardu více než v letošním roce.“

ČEZ do státního rozpočtu odvádí dividendu v řádu 50 až 60 procent. Letos částka činí skoro 17 miliard korun, čímž se pohybuje na hranici 60 procent.

O případném zvýšení dividendy by podle místopředsedy představenstva Martina Nováka měli rozhodnout akcionáři společnosti. "Náš investiční program je poměrně rozsáhlý. Finanční prostředky jsou v současné době potřebné," říká k tomu Martin Novák.

Podle analytičky Lidových novin Lenky Zlámalové by se stát měl spíše lépe věnovat roli regulátora cen elektrické energie, než aby ČEZu ubíral finance na investice. "Ceny by se měly stlačit na úplně jinou úroveň a jejich rozpětí by mělo být menší," myslí si Lenka Zlámalová.

I podle dalších ekonomů zisk energetické firmy do konce roku ještě poroste, rizikem ale zůstává negativní vývoj aktivit firmy ČEZ v Albánii.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Jana Zemanová, ak, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme