Zisk KB vzrostl o 40 procent. Vede se jí lépe než mateřské Société Générale

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk o skoro 40 procent na 7,6 miliardy korun. Bankovní skupina to dnes oznámila ve své tiskové zprávě. Výsledek překonal odhady analytiků. Navíc už podle svého prohlášení prodala banka ve druhém kvartále všechny dluhopisy Řecka a Portugalska, které měla ve svém portfoliu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto).

Komerční banka (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

„Bance se ve druhém čtvrtletí dařilo v segmentu velkých korporátních klientů, kde se jí podařilo vymoci některé pohledávky, které dříve odepsala nebo na které dříve vymohla opravné položky. Takže rizikové náklady v korporátním segmentu byly dokonce ve druhém čtvrtletí kladné. A to byl ten rozdíl oproti očekávání,“ řekl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Kromě dceřiné Komerční banky zveřejnila výsledky i její mateřská bankovní skupina Société Générale. Té zisk klesl a zaostal za očekáváním analytiků. Její čtvrtletní zisk je 433 milionů korun. Analytici nicméně očekávali až 678 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik J&T Banky Milan Lávička ve Světě o deváté

„Zde byl jednorázový efekt přecenění ruské pobočky Société Générale a také odpis části hodnoty amerických aktiv banky,“ vysvětlil Lávička.

Včera reportovala výsledky rakouská bankovní skupina Erste Bank, které patří Česká spořitelna. Zatímco tuzemské bance se dařilo, její matka na tom byla mnohem hůř. Podobně jako je to i dnes s Komerční bankou a Société Générale. Lávička upozorňuje, že české banky patří v rámci Evropy k jednomu z nejzdravějších a nejsilnějších bankovních sektorů.

„Navíc skupiny jako Société Générale nebo Erste jsou sráženy některými svými aktivitami na jiných trzích, kde se jim až tolik nedaří. V případě Société Générale je to Rusko, v případě Erste je to Rumunsko a Maďarsko, kde generují ztráty. Potom zisk celé skupiny je tímto srážen,“ dodává analytik.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme